Fudbaler Kolna i njemačke U21 reprezentacije Denis Huseinbašić (22) će u budućnosti nastupati za Bosnu i Hercegovinu.

Ko je Huseinbašić? Najvažnije – igrač o kojem vrlo pohvalno govore naši stručnjaci u Njemačkoj Zlatan Bajramović i Mersad Selimbegović – do te mjere da ga legendarni veznjak Bajramović poredi sa samim sobom, a da je Selimbegović priznao da ga je pokušao dovesti u svoj klub.

Ali krenimo od početka.

Denis je rođen 3. jula u Erbachu, predgrađu Frankfurta, od roditelja oca Remzije iz Fojnice i majke Taibe iz Banja Luke. Huseinbašić je gradio svoju karijeru u mladim selekcijama Eintrachta i Kickers Offenbacha.

Od 2022. mu porasla vrijednost gotovo sto puta

Visok je 184 cm, dešnjak, igra na poziciji zadnjeg veznog, a u junu 2022. godine je iz četveroligaša Kickers Offenbacha za 50.000 eura stigao u redove Kolna. Nakon dvije godine košta gotovo sto puta više – 4,5 miliona eura.

“Denis je veoma talentovan fudbaler i ima veliki potencijal. On zna da mora puno da radi jer stiže iz četvrte lige u prvu. Naši treneri će mu pružiti sve što je potrebno da napravi iskorak. Također. Denis će imati potrebno vrijeme za svoj razvoj”, kazao je izvršni direktor Kolna Christian Keller prilikom predstavljanja Denisa u junu 2022. godine.

Ove sezone je nastupio na 18 mečeva te tri puta asistirao. U prvom dijelu sezone je pretežno ulazio sa klupe, ali dolaskom novog trenera Tima Schultza igra redovno u startnoj postavi.

Denis je na zadnjih sedam ligaških utakmica bio u startnih 11 Kolna.

Osvjetlao obraz u reprezentaciji Njemačke

U protekloj debitantskoj sezoni je odigrao 29 utakmica u svim takmičenjima za Koln, zabio pet golova i dva puta asistirao. Dakle, Denis je od 2022. za Koln odigrao ukupno 47 susreta (Bundesliga, Kup Njemačke i Konf. liga), pet puta pogađao i dodao isto toliko asistencija.

Većinu utakmica je nastupio kao zadnji vezni, dok je nekoliko puta igrao i na poziciji ofanzivnog veznog.

Huseinbašić je dobio u novembru 2022. godine poziv za U21 Njemačku i tamo osvjetlao obraz. Pet utakmica i dva gola, a nastupio je i na Europskom prvenstvu. U dresu mlade selekcije Njemačke je imao nešto ofanzivniju ulogu nego u Kolnu.

Bajramović vidi sebe u njemu, Selimbegović ga želio u svom timu

Zlatan Bajramović je u novembru 2022. godine za Reprezentacija.ba portal govorio pohvalno o Huseinbašiću.

Nisu ga bez razloga Nijemci pozvali u U21 reprezentaciju. Da bi došao iz četvrtog ranga u Bundesligu i pritom igraš i evropske utakmice, moraš imati kvalitet, ali baš.

Podsjeća me malo i na mene. Igra jednostavno, razumije igru, dosta puta bude i u završnici. Dobar, dobar, nema šta“, rekao nam je tada Bajramović.

Riječi hvale o Denisu imao je i sadašnji trener Hanse Mersad Selimbegović.

Selimbegović je Reprezentacija.ba portal otkrio da je Denisa htio dovesti na posudbu u svoj tadašnji klub Regensburg te da se radi o ‘box to box’ igraču.

Da, trebao je doći kod nas, razgovaralo se sa ljudima iz Kolna o tome da ga posudimo. Vagalo se je li u redu da preskoči toliko stepenica, ipak je donedavno igrao u 4. ligi, ali snašao se hvala Bogu dragom.

Ogroman je to uspjeh. Radi se o ‘box to box’ igraču, opasnom po gol, sa vrlo dobrim predispozicijama. Radilica je. I Misimoviću sam ga preporučio prije nego što će se čuti za njega“, kazao je Selimbegović u novembru 2022. godine za naš portal.

Huseinbašić definitivno nije neko ko može sam promijeniti drastično kvalitet reprezentacije BiH, ali sigurno može biti dobra poluga u kvalitetno organizovanom timu.

Sa većinom igrača stasalih sa njemačkim mentalitetom u Bundesligi, BiH je na kraju krajeva i otišla u Brazil.

Nema sumnje Savo Milošević će u ovom slučaju morati da se ujede za jezik kada je rekao da neće biti novih imena za spisak BiH za baraž za EURO 2024.

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16