Mersad Selimbegović od 2019. godine sjedi na klupi njemačkog drugoligaša Jahn Regensburga. Od svih trenera u ‘Zweiti’ ima možda i najduži staž, na svojoj koži je osjetio šta znači povjerenje u fudbalu, ali iza te njegove bajke stoji mnogo truda, odricanja, rat…

Kako u Njemačkoj po završetku karijere nije imao “fajde” sa završenom srednjom školom u BiH, krenuo je 2013. godine sa prekvalifikacijom za industrijskog mehaničara, što je uključivalo odlazak u školu i na praksu. Uporedo se trenerski usavršavao u Jahn Regensburgu i na kraju, mic po mic, došao do klupe prvog tima na kojoj iza sebe ima već blizu 130 utakmica.

Danas je jedan od rijetkih naših stručnjaka u ozbiljnoj ligi. Od Regensburga je sa skromnim budžetom napravio stabilnog drugoligaša, a dobrim radom je skrenuo i pažnju mnogo većih klubova. Ne krije to ni u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

– Trenutno smo deveti na tabeli, što i nije loše ako pogledam s čim smo se sve dosad susretali. Praktički smo izgubili cijeli tim, otišlo je devet fudbalera koji su bili standardni, a ušli smo i u seriju povreda. Trojica su operisala rame, jedan ima potres mozga, jedan nije registrovan… I u nedjelju smo nesretni izgubili u Hamburgu – analizira Selimbegović dosadašnji dio sezone u Njemačkoj.

Za Selimbegovića se može reći kako je legenda Jahn Regensburga. U klubu je bio sve, fudbaler, trenera u omladinskom pogonu, pomoćnik… Nedavno je objavljeno i da je dobio novi ugovor do 2024. godine.

– Kada su obje strane zadovoljne, nije teško raditi. Mislim da sam drugi trener po stažu u 2. Bundesligi, što je interesantan podatak. Ugovor me “veže” još dvije godine i nadam se da ću ispuniti ciljeve koje smo postavili, a šta će biti poslije, ne znam nit planiram. Sada je fokus samo na Regensburgu.

O tome kakav posao radi za Jahn Regensburgom govori i to što je budžet ovog kluba za 12 miliona ispod prosjeka lige. Igrače obično dovode na posudbu ili iz nižih liga. Za Selimbegovićevim uslugama ne majka interesa, a nedavno se pričalo i da ga želi Schalke.

– Ima li istine u priči za Schalke? Kako kažu, gdje ima dima, možda ima i vatre. Na kraju se, eto, nije realizovalo. Ljetos je svakako bilo ponuda, ali odlučio sam da ostanem.

Foto: Njemački mediji

Kada govorimo o Njemačkoj, igrač koji je naročito hit je Denis Huseinbašić iz Kolna kojeg je Zvjezdan Misimović najavio kao budućeg reprezentativca BiH. Naš sagovornik vrlo dobro ga poznaje.

– Da, trebao je doći kod nas, razgovaralo se sa ljudima iz Kolna o tome da ga posudimo. Vagalo se je li u redu da preskoči toliko stepenica, ipak je donedavno igrao u 4. ligi, ali snašao se hvala Bogu dragom. Ogroman je to uspjeh. Radi se o ‘box to box’ igraču, opasnom po gol, sa vrlo dobrim predispozicijama. Radilica je. I Misimoviću sam ga preporučio prije nego što će se čuti za njega.

Huseinbašić na kraju nije završio u Jahn Regensburgu. Koliko je realno da dođe drugi Bosanac?

– Naš je problem taj što ne nemamo običaj da plaćamo obeštećenja za igrače, budžet nam nije veliki, tako da smo odmah u startu limitirani. Klubovi u BiH su, s druge strane, primorani da prodaju najbolje igrače kako bi normalno funkcionisali. Zato je to teško.

Koliko mu to obaveze dozvole, Selimbegović prati fudbal u našoj zemlji, kako u reprezentaciji, tako i po klubovima.

– Ono što mogu vidjeti s udaljenosti od gotovo 1.000 kilometara je određeni pomak u reprezentaciji. Evo, napravili smo rezultat u Ligi nacija i raduje me to ponajviše zbog atmosfere. A o ostalim stvarima, poput rada selektora, ne mogu govoriti jer, kao što sam rekao, nisam tu – riječi su Mersada Selimbegovića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)