Reprezentacija BiH treba igrati u Zenici, Tuzli i Sarajevu

Za pola godine reprezentacija BiH započet će svoj put ka Svjetskom prvenstvu u Rusiji koje se igra 2018. godine.

U kvalifikacijama će izabranici Mehmeda Baždarevića igrati takmičarske mečeve protiv Belgije, Grčke, Estonije i Kipra, a u našoj grupi je i domaćin Rusija, no utakmice odigrane protiv njih se neće bodovati.

Baza naše reprezentacije ostaje Zenica i moderni Trening centar Nogometnog saveza BiH, a sve su glasnije želje navijača da Mešini izabranici svoje utakmice osim u Zenici igraju i u ostatku države. U ovom trenutku jedine realne opcije za domaćinstva utakmica BiH su još Tuzla i Sarajevo.

Zenica – manjak sadržaja za navijače

Najveći problem Zenice je manjak sadržaja za domaće i gostujuće navijače, koji se praktično svode na nekoliko slastičarni i ćevabdžinica, kao i manjak i kvalitetnih smještajnih kapaciteta za goste iz inostranstva. Nije zanemariv i realtivno mali kapacitet stadiona, zbog kojeg je podrška sa tribina u proteklim kvalifikacijama bila znatno manja od one kakvu su recimo imali Izraelci u Haifi, Velšani u Kardifu, Irci u Dublinu, ali i slabija od one kakvu je BiH ranije imala u Zenici.

Možda je razlog tome i način prodaje ulaznica zbog kojeg “prava zenička publika” teško može doći do ulaznica za utakmice reprezentacije.

Ne zaboravimo da je Zenica u srcu Bosne i Hercegovine i cestovno najbolje povezana sa svim ostalim gradovima u BiH, kao i da ima i najsavremeniji stadion u državi kao i najveće fudbalske fanatike i ona naravno ostaje “Zmajevo gnijezdo” i tu joj ulogu niko ne smije oduzeti, ali jasni su argumenti zbog kojih reprezentacija u narednim kvalifikacijama treba igrati i u Tuzli i u Sarajevu.

repka-tuzla

Tuzla – jeftini letovi i šampionske ambicije

Tuzlanska publika se pokazala sjajna, posebno na utakmicama rukometne reprezentacije, dok su se kao organizatori istakli i na utakmicama seniorske i U21 fudbalske reprezentacije BiH.

Velika prednost Tuzle je puno veći broj zanimljivih sadržaja posjetiocima nego što je to u Zenici, ali svakako i aerodrom koji navijačima iz dijaspore omogućava niskobudžetne letove iz cijele Europe na utakmicu reprezentacije.

Gostovanjem reprezentacije u Tuzli nagradila bi se i uprava Slobode, trenutnog lidera prvenstva, ali i lokalni čelnici i privrednici koji su u posljednjem periodu značajno renovirali i proširili stadion Tušanj što pokazuje da se u gradu soli uistinu njeguju šampionske fudbalske ambicije.

Navijači Irske na Baščaršiji

Navijači Irske na Baščaršiji

Sarajevo – neprikosnoveni centar države

Reprezentacija u svijetu najčešće igra u glavnim gradovima, pa je tako neminovno da BiH igra u Sarajevu. Nažalost, Sarajevo u ovom trenutku nema stadion na kojem reprezentacija može igrati utakmice, ali nove i izuzetno sposobne uprave FK Sarajevo i FK Željezničar zajedno sa lokalnim vlastima sigurno su u stanju do jeseni osigurati uslove za domaćinstva utakmica Bosne i Hercegovine.

Kanton Sarajevo kao ekonomski centar koji godišnje uplaćuje recimo 6,5 puta veći iznos od Tuzlanskog kantona u državni prihod Bosne i Hercegovine od indirektnih poreza, sigurno zaslužuje da bude nagrađen domaćinstvom utakmica reprezentacije, a sigurno je da je i Sarajevo kao grad i turistički centar nudi najviše sadržaja kako domaćim, tako i gostujućim navijačima.

Sjetimo se utakmice između BiH i Danske 2003. godine, kada su bh. navijači iz cijelog svijeta u glavnom gradu naše države provodili i po sedam dana.

Veći kapaciteti Grbavice, a posebno Koševa, omogućuju da se na tribine besplatno dovedu djeca iz različitih obrazovnih ili sportskih ustanova, te da se na taj način, kako je to praksa recimo u Irskoj, odgajaju nove generacije fudbalske publike, ali i stvara jedna kritična masa koja će zbog svoje mladosti i energije biti možda i presudna kada je sinergija reprezentacije i tribine u pitanju.

stadion bilino polje ulaznice navijaci sigurnost reprezentacija_ba

Atmosfera zavisi i od načina organizacije utakmice, hokej za primjer

Kako je već navedeno, atmosfera na utakmicama u proteklim kvalifikacijama u Izraelu, Velsu ili Irskoj bila je na puno višem nivou nego li u Zenici, kao i sama podrška domaćoj reprezentaciji, a za to su uveliko zaslužni i organizatori utakmice.

Ako izuzmemo samu prednost novijih stadiona koji su izuzetno akustični, ali i ujedinjenost navedenih navijača, među kojima nema odvojenih grupa koja svaka pjeva svoju pjesmu kao što je to slučaj na utakmicama naše reprezentacije, za takvu atmosferu uveliko su zaslužni i profesionalni animatori angažovani od organizatora utakmica.

Da se dobar posao može napraviti i u Bosni i Hercegovini, najbolje je pokazala atmosfera na utakmici hokejaške reprezentacije BiH protiv Turske u Zetri, gdje je dugogodišnji novinar i aktivista Zoran Ćatić, jednu potpuno nehokejašku publiku svojim komentarima, ali i odličnim izborom muzike u potpunosti zapalio za  ledeni sport.

U Fudbalskom savezu morali bi se pozabaviti i činjenicom da smo jedina zemlja u kojoj se na stadion mora doći nekoliko sati ranije prije utakmice kako bi se zauzela mjesta, a da na tim istim stadionima niste u mogućnosti ni unijeti ni kupiti piće i hranu provjerene kvalitete.

Numeracija ulaznica i sjedišta, te upozorenje na numeraciju u nekoliko krugova prilikom ulazak na stadion od strane službenih lica, već bi za jednu ili dvije utakmice donijelo željene rezultate, a navijačima omogućilo, da kao svugdje u svijetu, na stadion uđu 15ak minuta prije početka meča.

Screenshot_1

Ne stvarati mržnju između gradova zbog mjesta odigravanja utakmice

Nažalost, kako je Bosna i Hercegovina država siromašna vrhunskim sportskim i kulturnim događajima, svako određivanje domaćinstava utakmica reprezentacije BiH stvara animozitet između stanovnika najvećih bh. gradova.

Posljednje, poprilično nelogično, preseljenje domaćinstva baraža za rukometno Europsko prvenstvo iz Sarajeva u Tuzlu, donijelo je niz burnih i huškačkih reakcija protiv građana Sarajeva, iako bi vjerovatno 90% Sarajlija objektivno glasalo da se nakon odlične podrške tokom kvalifikacija Tuzli ostavi i domaćinstvo utakmica baraža.

Reprezentacija treba igrati tamo gdje je žele i tamo gdje se mogu ostvariti dobri uslovi za igru, pa je za sada još uvijek ekonomski neisplativo da BiH igra u Banjoj Luci ili Mostaru, gdje bi imala manju podršku ili u Bihaću gdje stadion ne može ponuditi odgovarajuće uslove.

Sigurno je da se niko ne bi ljutio da u narednim kvalifikacijama fudbalska reprezentacija protiv Belgije i Estonije igra u Zenici, Rusije i Grčke u Sarajevu, Kipra u Tuzli…

(Reprezentacija.ba)