Direktor Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ Mirza Muzurović izjavio je u kojoj su fazi radovi za šta je iz budžeta Općine Centar izdvojen iznos od 186.684 KM. 

Od početka realizacije projekta obnove objekta FIS okončani su radovi na zamjeni dotrajale stolarije, uveden je novi sistem grijanja u cijelom objektu, obnovljene su sportske sale i svlačionice, te je ugrađena nova LED rasvjeta. Također je završena rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacionih cijevi, te kompletne elektro mreže kao i sistema ventilacije.

–Radovi na instalaciji novog ventilacionog i klimatizacijskog sistema su završeni u univerzalnoj sali koja je već u upotrebi, a za dva dana očekujemo završetak radova i u gimnastičkoj dvorani. U nedjelju planiramo organizovati veliku radnu akciju čišćenja kako bi već od ponedjeljka sala bila u upotrebi i na raspolaganju našim korisnicima. Sa ovom fazom obnove FIS-a napravili smo optimalne uslove za sportiste i rekerativce tokom cijele kalendarske godine, objasnio je Muzurović.  

Realizacijom pomenutih projekata osim poboljšanja uslova korisnicima usluga također je povećana energetska efikasnost, što će rezultirati minimalnim gubicima i potrošnjom energije. 

-Naš kultni FIS svaki dan poprima novi izgled i dobija svoj zasluženi status kakav je imao mnogo godina prije rata. Kada smo prvi put ušli u ove prostorije zatekli smo loše stanje, prizore strave i užasa. Mnogo toga je od tog dana do sada urađeno što sa ponosom ističemo. Stvaramo uslove u kojem naši sugrađani mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme i upražnjavati raznovrsne sportske aktivnosti. Opština Centar će u skladu sa svojim mogućnostima i dalje ulagati u obnovu ovog značajnog objekta. Tokom posljednje tri godine u obnovu Fiskulturnog doma uložili smo oko 1,2 miliona KM. Nakon okončanja ovih radova FIS je u potpunosti osposobljen da pruža optimalne uslove tokom cijele godine i u svim vremenskim uslovima. FIS ponovo postaje centar sportista i rekreativaca. Sarajevo zaslužuje da mu se vrate kultna mjesta, a jedno od njih je i FIS i nećemo se zaustaviti dok se to ne desi, izjavio je načelnik Mandić.  

Teren FIS-a još uvijek pamti nastupe Mirze Delibašića, Safeta Sušića, Memnuna Idžakovića, Davorina Popovića i mnogih drugih slavnih sportista koji su ovdje igrali takmičarske utakmice prije izgradnje Skenderije i Zetre. FIS je bio i prva stepenica hiljadama sportista profesionalaca i amatera, a tu su i u poznim godinama rekreativno se u sedmoj i osmoj deceniji života okupljali sarajevski stonoteniseri.

(Reprezentacija.ba)