Općina Centar Sarajevo iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za razvoj sporta, iako ta oblast nije u njenoj direktnoj nadležnosti, javlja press služba Općine u saopštenju koje prenosimo u cjelosti.

“Tako je u općinskom budžetu za 2023. godinu izdvojeno dva miliona i 310 hiljada konvertibilnih maraka za podršku sportu.

Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život i mališanima siguran prostor za igru u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je 650.000 KM za izgradnju i uređenje sportskih ploha, dječijih i ciciban igrališta. Između ostalog, planirano je i 10.000 maraka za izgradnju multifunkcionalne sportske plohe na igralištu Metalac.

Za nastavak aktivnosti na realizaciji projekta modernizacije stadiona  „Asim Ferhatović Hase“ izdvojeno je 300.000 KM.

Foto: Centar.ba

Izdvojeno je i 315.000 KM za sportske projekte za djecu, mlade i ostale građane sa područja općine Centar. U nastojanjima da se stanovnicima centralne gradske općine omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj godini organizuje mnogobrojne sportske aktivnosti. U ovoj godini, realizovati će se sportsko-animacijski program za djecu predškolskog uzrasta, škola gimnastike, škola atletike, škola teakwondoa, škola fudbala za djevojčice, škola fudbala, škola tenisa,  „Handball In“, liga u fudbalu učenika osnovnih škola općine Centar, takmičenja u odbojci za dječake i djevojčice, Bike fest, aerobik za žene, joga, stoni tenis nedjeljom za sve.

Za sufinansiranje članarina pojedinaca u sportskim klubovima uzrasta od osam do petnaest godina izdvojeno je 20.000 KM. I u ovoj godini će biti realiziran projekat „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo“ za šta je iz budžeta izdvojeno 30.000 KM. Izdvojeno je i 5.000 KM za sportske susrete srednjih škola. Iznos od 75.000 maraka planiran je za podršku trenažnim i takmičarskim procesima djece i mladih putem Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju.

U cilju razvoja i unapređenja sporta na području općine Centar izdvojeno je 735.000 maraka Javnoj ustanovi „Centar za sport i rekreaciju“ čiji je osnivač Općina Centar i to za podršku u radu, nabavci opreme i sportskih rekvizita za sportske klubove, radi masovnog uključivanja građana sa područja općine Centar u sportske aktivnosti, trenažne i takmičarske procese djece i mladih.

Za sufinansiranje odlaska mladih sportista na takmičenja izdvojeno 30.000 KM.

U okviru tekućih transfera neprofitnim organizacijama planirano je izdvajanje 50.000 maraka za podršku sportskim klubovima za postignute rezultate. Iznos od 10.000 maraka planiran je kao podrška Teniskom savezu Bosne i Hercegovine, 5.000 maraka Atletskom savezu Bosne i Hercegovine, te 20.000 maraka Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Podršku iz budžeta Općine u iznosu od 20.000 maraka dobit će i Košarkaški klub Bosna Royal, u iznosu od 100.000 maraka Fudbalski klub Sarajevo, te u iznosu od 50.000 maraka Fudbalski klub Željezničar.

Strategija Općine Centar iz oblasti sporta, kao ja bila usvojena za period 2019-2022. godine je istekla, te je u ovogodišnjem budžetu planirano 20.000 KM  za izradu nove Strategije iz oblasti sporta.”

(Reprezentacija.ba)