Fudbaleri Veleža su u subotu u Antaliji odigrali dva prijateljska meča.

Prvo su izabranici Deana Klafurića izgubili od uzbekistanskog Surkhona sa 1:2, a onda su slavili protiv ukrajinskog velikana Shakhtara rezultatom 3:2.

Velež je protiv moćnog Shakhtara igrao u najjačem sastavu, a Klafurić je za Velež TV govorio nakon velike pobjede.

“Ovu utakmicu treba posmatrati zajedno sa susretom koji smo igrali isti dan prije podne. To je kao drugo poluvrijeme. Išli smo metodološki i tako smo povećavali napore u smislu minutaže po igraču. Sretan sam što su svi igrači dobili predviđenu minutažu. Svi su igrali po 90 minuta. To je ono što je najvažnije. Nemamo nijednu mišićnu povredu kroz cijele pripreme, a radili smo naporno”, kazao je trener Rođenih i dodao:

“Vidjelo se da su igrači iscrpili zadnji atom snage i to je bio naš cilj. Na pripremama nam nije bitan rezultat, ali naravno da smo sretni zbog pobjede. Igrači su u obje utakmice prepoznali ono što smo radili na treningu. Težilo se onim kombinacijama i u odbrani i u napadu. To je upravo ono što smo trenirali i to je što nas veseli.”

Klafurić je zadvoljan uvjetima koje je njegova ekipa imala na pripremama u Turskoj.

“Zadovoljni smo. Uvjeti su bili izvanredni od smještaja pa do terena. Vrijeme nas je poslužilo i to je veoma bitno. Odradili smo sve planirane treninge i radili smo na zajedništvu te mislim da smo napravili veliki pomak.

Dobili smo na širini rostera. To se odnosi na igrače koji su stigli u prelaznom roku i potvrdili su kvalitet svojim igrama. Također, ‘probudili’ smo neke igrače koje smo imali u prvom dijelu sezone, a sada su se nametnuli i pojačali su konkurenciju. To je jako bitno za nastavak prvenstva.”

Rezultati FK Velež na pripremama u Turskoj:

Velež – Mura (Slovenija) 2:1

Velež – Vejle (Danska) 1:2

Velež – Alashkert (Armenija) 1:2

Velež – Surkhon (Uzbekistan) 1:2

Velež – Shakhtar (Ukrajina) 3:2

Velež se nakon prvog dijela sezone u PL BiH nalazi na trećem mjestu sa 33 osvojena boda.

Rođeni su se plasirali i u osminu finala Kupa BiH gdje će 9. februara na svom terenu igrati protiv Tuzle.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16