Kantonalno tužilaštvo HNK podiglo je optužnicu protiv fudbalskog sudije Ilije Živkovića zbog postojanja sumnje da počinio kazneno djelo “Primanje dara i drugih oblika koristi”.

Ovaj predmet je ustupljen od strane Tužilaštva Sarajevo, a Općinski sud u Čapljini u cijelosti je potvrdio optužnicu.

“Optužnicom se Ilija Živković sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe, delegiran kao glavni sudija, zajedno sa K. B., za suđenje određenih fudbalskih utakmica, u tom svojstvu sudija A liste Prve lige Federacije BiH, postupio suprotno odredbama članka 4. st.1. tač. 3. Kodeksa o ponašanju članova fudbalske organizacije Nogometnog saveza Federacije BiH, tako što je od uprave fudbalskog kluba koji se takmiči u Prvoj ligi Federacije BiH, zahtijevao i primio dar u vidu novčanog iznosa od 3.000 KM.

Na način da je optuženik dana 13. oktobra 2019. godine trebao suditi utakmicu na stadionu u Gabeli, Grad Čapljina, pa je neposredno prije početka utakmice po dogovoru došao u restoran “K.” u Parku prirode Hutovo Blato, gdje je potom od prikrivenog istražitelja ispred navedenog restorana primio dar u iznosu od 3.000 KM, da bi zauzvrat načinom suđenja utjecao na ishod rezultata utakmice u korist Fudbalskog kluba “G.” i tako primljeni dar-novac u ukupnom iznosu od 3.000 KM prisvojio za sebe.

Također, Tužilaštvo je u optužnici, shodno Zakonu, predložilo Sudu određivanje sigurnosne mjere optuženiku i to mjeru zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije, na način da se optuženiku zabrani obavljanje svih funkcija i dužnosti u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, entitetskim i kantonalnim nogometnim savezima, kao i svim takmičenjima koje navedeni savez organizuje na razini Bosne i Hercegovine. 

Isto tako, Tužilaštvo je, shodno Zakonu, predložilo Sudu da se optuženiku oduzme imovinska korist stečena kaznenim djelom u iznosu od 3.000,00 KM.

Općinski sud u Čapljini zakazao je ročište radi  izjašnjenja o krivnji optuženika za dan 30.01.2024. godine u 11:00 sati”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16