Rukometaši BiH u subotu od 18,00 sati u Mannheimu igraju duel drugog kola grupe E Europskog prvenstva protiv Nizozemske.

Pomoćni trener naše selekcije Damir Doborac osvrnuo se na poraz u prvom kolu od Švedske (20:29) te probleme sa povredama.

“Dosta energetski zahtjevna utakmica za nas, ali gore od toga je što smo ostali bez Senjamina Burića za naredne dvije utakmice. Nažalost, dijagnoza je da on naredne dvije do četiri sedmice ne smije ništa raditi, tako da nastavljamo bez njega.

Međutim, na toj poziciji imamo još dva mlada igrača u koje mi vjerujemo i nadamo se da će to iznijeti. Koristimo sve mogućnosti da igrače oporavimo. I Panića je zahvatila viroza, ali iskreno vjerujemo će biti spreman.”

Doborac je najavio i takmicu protiv Nizozemske.

“Očekuje nas dosta zahtjevnija utakmica nego što je to bilo protiv Švedske. Mislim da reprezentacija Nizozemske ima izuzetno dobre trkače, gdje će oni vidjeti svoju šansu, s obzirom da je naše najjače oružje odbrana, pa će oni pokušati nametnuti svoj ritam. I mi moramo biti svjesni toga, ali i odgovorni te pametni da to pokušamo zaustaviti i da igru što više pokušamo svesti na šest na šest”, kazao je član stručnog štaba rukometnih Zmajeva i dodao:

“Sigurno da nije cilj da stanemo na loptu niti da se valjamo po terenu. Jednostavno, moramo popraviti tu taktičku odgovornost, pogotovo u fazi napada, da se u svakom trenutku zna šta radimo. Kada izgubimo loptu ili damo gol, da su ostali igrači spremni za defanzivnu tranziciju.

U tim situacijama smo i primili sedam-osam golova od Švedske. Oni to kažnjavaju, a to nas isto očekuje sutra. U tom segmentu igre moramo biti dosta odgovorniji da bi spriječili njihovu tranziciju.”

Dobrac je za kraj istakao da su u našem stručnom štabu zadovoljni igrom mladog pivotmena Adina Faljića koji je sa četiri gola bio najefikasniji protiv Švedske.

Meč BiH – Nizozemska direktno prenosi Arena Sport.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16