Predsjednik FS BiH Vico Zeljković dao je opširan intervju za Arena Sport televiziju.

Govorio je o Premijer ligi BiH, reprezentaciji, izgradnji stadiona, činjenici da Savez nema podršku države, o saradnji sa FIFA-om, UEFA-om, Fudbalskim savezom Saudijske Arabije. FIFA je najavila i dolazak u Sarajevo.

Priznao je da su promjene selektora bile greška, te još jednom ponovio kako istupi Mehe Kodre o trgovini utjecajem i korupciji pri izboru igrača reprezentacije smatra nebulozama.

Izdvajamo dio o fudbalskoj reprezentaciji BiH.

Koliko ste zadovoljni rezultatima i onim što radi Savo Milošević?

“Vrlo je jasno, kada sumiramo šta se dešavalo u prethodnom periodu, da treba napraviti jednu priču i stati iza selektora te mu dati jedan mandat da vodi najmanje dva ciklusa. To je nešto što nas očekuje poslije baraža, bez obzira na plasman ili neplasman, moramo sjesti i vidjeti kako ćemo dalje. Imali smo situaciju sa Petevom, koji je došao na mjesto selektora i tada smo imali proteste i medijsku hajku na to imenovanje, da bi na kraju, kroz uspjeh koji smo postigli sa njime, sada mogli da živimo. Poslije se vodila opravdana sportska polemika – druge neću komentarisati – da li je on trebao ostati jer mu je ugovor istekao. Sada je lako biti general poslije bitke.

Činjenica je da je napravljena greška što mu mandat nije produžen. Međutim, u tom trenutku je donesena takva odluka, jer je za vrijeme njegovog mandata bilo dosta pritiska, kako medijskog, tako i drugog. Sve to nas je bilo iscrpilo. Smatrali smo da sa novom energijom i selektorom trebamo krenuti u ciklus Evropskog prvenstva. Poslije smo imenovali Faruka Hadžibegića, koji je bio kratko tu. Imamo neuspjeh sa imenovanjima Hadžibegića i Kodre. Da li neki dio tog neuspjeha trebamo mi preuzeti na sebe? Sigurno da trebamo, jer su oni kratko bili i malo utakmica su vodili, ali jedini cilj tih promjena je bio pokušaj trzanja, da ostanemo u borbi za to drugo mjesto, jer smo znali da imamo baraž u martu, pa smo pokušali raditi sve ne bi li izborili to drugo mjesto. Tako je došlo do te smjene. Što se tiče Kodre, jako je fudbalski čudno kada se promijeni trener poslije dvije utakmice. No, kada smo njega postavljali, isključivo smo željeli instant momenat. Tada smo još imali šanse za drugo mjesto. Kada smo vidjeli da nismo sa tim dobili, mi smo uradili tu promjenu.

To ne znači da je on dobar ili loš trener, tako se desilo. Imamo i Hadžibegića i Peteva, za koje nisam čuo da su išta loše komentarisali što se tiče samog njihovog rada u selekciji, dok to nije slučaj sa Kodrom, koji je imao određene medijske istupe. Već sam rekao da su to nebulozne priče, ali on zna zbog čega je to rekao. Njemu na čast i volju. Njegovo pravo da kaže šta želi. Pozivam sve selektore, svih reprezentativnih selekcija, da medijski odmah reaguju ako ima nekih dešavanja i bilo kakvih pritisaka vezano za pozivanje igrača. Odgovorno tvrdim da nikad nijednog selektora nisam zvao i tražio da se neki igrač pozove. Sada, priče da je neko zvao u moje ime… Ja pozivam te ljude, ako se to desi, da odmah izađu i kažu, a ne da poslije pola godine ili godinu neke stvari komentarišu. To je neozbiljno. Uradite to odmah i bit će sve lakše i riješeno. Što se tiče Save Miloševića, on je tu kratko za samu ocjenu, kao što su kratko bili i Hadžibegić i Kodro.

Gospodin Hadžibegić je krenuo odlično, poslije je bio taj pad. Kao što je bila greška kod Peteva što nije ostao, isto je bila greška što smo uradili promjenu sa Hadžibegićem. Trebali smo pustiti da završi ovaj ciklus. Da se razumijemo, ne zbog izjava Kodre, nego kada analiziramo i vidimo kako je fudbalski bilo na samim utakmicama, vidimo da je Hadžibegić možda bio na najboljem putu od svih selektora za neke dugoročne stvari, ali tako se desilo. Milošević je jako kratko tu, pobijedio je Lihtenštajn.

Luksemburg nam je očitao dvije lekcije – ne što smo mi loši ili su oni pretjerano dobri – već je to selekcija koja je puno napredovala, većina reprezentativaca igra Bundesligu, francusku ligu. To nije Luksemburg od prije 10-15 godina, kao ni Lihtenštajn. Imali smo težak poraz od Portugala, fudbalske velesile, ali je za nas svaki poraz težak, pogotovo kada je kući. Vidljivo je da je Milošević napravio dobru konekciju i hemiju sa igračima, što je jako bitno za rezultate, pogotovo za situaciju gdje imate jednu-dvije utakmice, gdje je faktički kao neki turnir, kao što i jeste ovaj baraž. Sa te strane, možemo biti i optimisti, jer je vidljiva dobra sinergija između njih. Što se tiče taktičkih stvari, nije moje da to komentarišem, ali jako malo vremena je bilo za sve selektore da se taktički ocijene. Vidjet ćemo u martu kako će izgledati te dvije utakmice.”

Možemo li na Euro?

“Kada vidimo sve što se dešavalo u prethodnom periodu; prvo se pokazalo kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo da reprezentacija ima potencijala, onda su igrači pokazali svoj kvalitet u Ligi nacija, sada smo imali kvalifikacije za Euro gdje nismo postigli te rezultate. Mislim da su i sami igrači stekli određeno dobro iskustvo kroz sve ove loše rezultate i neuspjehe koji su bili evidentni, i da upravo kroz te neuspjehe mogu izvući određene pouke koje im trebaju i da sve to implementiraju na jedan drugačiji način u baražu.

Mislim da imamo šansu da napravimo taj iskorak. Ja sam optimista, ne samo radi floskule i medija, već sam stvarno optimista da se možemo podići iz teške situacije i da iznenadimo Ukrajinu. Odmah moram podvući i paralelu da eventualni neuspjeh nije katastrofalan. Ne staje fudbal, ne staju sve aktivnosti poslije. I poslije toga će se morati nastaviti, sjesti, analizirati i donijeti odluke kojim putem nastaviti u svim narednim godinama, bio plasman ili ne, jer i da bude, ne smijemo dozvoliti da se desi, kao poslije Brazila, da deset godina nema nigdje reprezentacije.“” rekao je Zeljković u razgovoru koji cijeli možete pročitati na Arena Sport.

(Reprezentacija.ba)