Kapiten rukometne reprezentacije BiH Mirsad Terzić (40) govorio je prvog dana priprema za Europsko rukometno prvenstvo.

Hvala vam što nas pratite, nadam se da ćemo zdravstveno biti dobro i da ćemo dati sve od sebe. Nadam se da ćemo iskoristiti uslove koje imamo. Lopta je okrugla, uvijek se može takmičiti sa svakim, ali mislim da je selektor htio zaštiti igrače, ali realno reći kako stvari stoje, da ne bi došlo do razočarenja ili negativnih komentara.

Najbolje je ići korak po korak. Možda je i bolje reći da su Nizozemci veliki favoriti, kao što i jesu. Isto tako i Švedska, koja u ovom momentu ima tri vrlo jake selekcije. Mi uvijek imamo dobre međuljudske odnose, poštovanje i atmosferu. Mislim da svi ovi koji dođu, dođu da uspiju. I u ovom ciklusu atmosfera će biti na visokom nivou, kazao je kapiten Terzić.

“Mislim da naše navijače ne treba pozivati posebno. Mi smo njima unaprijed dužni da damo sve od sebe. Mi moramo mladim igračima pomoći da im podrška ne bude teret. Neke utakmice koje smo trebali dobiti, izgubili smo zbog pritiska. Moramo prebroditi te male viruse. Iskreno, moja želja je da prođemo grupu i da ostanemo što duže u Njemačkoj.”

Izabranici Irfana Smajlagića će u Sarajevu boraviti do 3. januara kada putuju za Švicarsku gdje će od 4. do 6. januara učestvovati na pripremnom turniru Yellow Cup. Biće to 50. jubilarno izdanje ovog tradicionalnog rukometnog turnira.

Sve utakmice Yellow Cupa igrat će se u gradu Winterthur, a protivnici našoj reprezentaciji bit će domaćin Švicarska, Argentina te Rumunija.

Dnevna karta za utakmice košta 35 CHF, odnosno oko 72 KM. Ulaznice za Yellow Cup mogu se kupiti OVDJE.

Raspored utakmica BiH na EURO 2024:

11. januar: BiH – Švedska (20,30 sati)

13. januar: BiH – Nizozemska (18,00 sati)

15. januar: BiH – Gruzija (18,00 sati)

BiH sve utakmice igra SAP Areni u Mannheimu.

Plasman u narednu rundu izborit će dva najbolja tima iz grupe.

Rukometaši BiH će treći put uzastopno igrati na Europskom prvenstvu. Naša selekcija će nastupiti na EURO 2024, koje se igra od 10. do 29. januara u Njemačkoj, u grupi E sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom.

BiH je u kvalifikacijama za EURO zauzela drugo mjesto u grupi 7 sa četiri pobjede i dva poraza. Prvo mjesto je osvojila Slovenija sa pet pobjeda i jednim porazom, dok su iza nas završile selekcije Crne Gore (3-3 omjer) i Kosova (0-6). Naša reprezentacija je dva puta pobijedila Kosovo, po jednom Sloveniju i Crnu Goru, dok je po jednom izgubila od Slovenaca i Crnogoraca.

(Reprezentacija.ba)