Rukometna reprezentacija BiH okupila se danas na Ilidži i krenula s pripreme za Europsko prvenstvo 2024. godine.

Selektor Smajlagić kaže da su igrači spremni.

“Vrijeme nam je limitirano, nadam se da će sve proći u najboljem redu što se tiče zdravstvene situacije igrača. Svi su na granici umora, što će trebati osvježiti ali podići i te neke krucijalne sposobnosti da možemo odigrati termin onako kako želimo. S

Sve je ovo u nekakvom prebrzom hodu za stvarenje veće homognenosti, međutim adaptirat ćemo se kao svi ostali. Imamo iza sebe dosta turbulentan period, na kraju se završilo okej što smo napravili selekciju igrača koji su visoko motivirani, spremni davati više nego što mogu.

Na dva prvenstva imam nula pobjeda, tako da bi svaka pobjeda bila iskorak u cilju napretka. Imamo tešku grupu, ali mislim da nema lagane ekipe. Osim četvrte jakosne grupe gdje se možemo nositi, ostalo su ekipe koje zahtjevaju dosta. Prvi put smo se na EP plasirali kao drugoplasirani, to je garancija rada i predanosti cijelog saveza”, kazao je Smajlagić.

“Danas neću problematizirati, neću govoriti o problemima u savezu i o rukomentom sportu u BiH. U proteklo vrijeme uradili smo dosta dobrih stvari, kao šlag na tortu došao je ovaj plasman. Uspjeli smo obezbijediti uvjete koji priliče jednoj reprezentaciji.

Tu smo do 3. januara, gdje nastavljamo pripreme u Švicarskoj, odakle ćemo se šest dana kasnije uputiti u Njemačku. Želim se zahvaliti reprezentativcima na igri i borbi, koji su u teškoj grupi izborili plasman na EP. Želim da izrazim nadu da ćemo se u januaru radovati i prvim pobjedama reprezentacije na Evropskom prvenstvu”, kazao je v.d. generalni sekretar RSBiH Nedim Arnautović.

Izabranici Irfana Smajlagića će u Sarajevu boraviti do 3. januara kada putuju za Švicarsku gdje će od 4. do 6. januara učestvovati na pripremnom turniru Yellow Cup. Biće to 50. jubilarno izdanje ovog tradicionalnog rukometnog turnira.

Sve utakmice Yellow Cupa igrat će se u gradu Winterthur, a protivnici našoj reprezentaciji bit će domaćin Švicarska, Argentina te Rumunija.

Dnevna karta za utakmice košta 35 CHF, odnosno oko 72 KM. Ulaznice za Yellow Cup mogu se kupiti OVDJE.

(Reprezentacija.ba)