Rukometaši BiH će treći put uzastopno igrati na Europskom prvenstvu. Naša selekcija će nastupiti na EURO 2024, koje se igra od 10. do 28. januara u Njemačkoj, u grupi E sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom.

BiH je u kvalifikacijama za EURO zauzela drugo mjesto u grupi 7 sa četiri pobjede i dva poraza. Prvo mjesto je osvojila Slovenija sa pet pobjeda i jednim porazom, dok su iza nas završile selekcije Crne Gore (3-3 omjer) i Kosova (0-6). Naša reprezentacija je dva puta pobijedila Kosovo, po jednom Sloveniju i Crnu Goru, dok je po jednom izgubila od Slovenaca i Crnogoraca.

Selektor BiH Irfan Smajlagić nedavno je objavio uži spisak igrača na koje računa na predstojeće prvenstvo. Ukupno 11 rukometaša nastupa u Premijer ligi BiH, a njih 13 igra u inostranstvu.

Foto: RS BiH

Prve zvijezde, a ujedno i naši najiskusniji igrači, su Mirsad Terzić (40), Benjamin Burić (33) te Marko Panić (32).

Kapiten Mirsad Terzić je 22 godine član reprezentacije. Trenutno igra za poljsku ekipu Wisla Plock. Terzić je godinama jedan od najboljih odbrambrenih igrača na svijetu. Prethodno je više od 10 godina igrao za mađarski Weszprem, a nastupao je i za Celje, Zagreb, Izviđač i Željezničar. Za naš tim je odigrao 169 utakmica i postigao 459 golova.

Benjamin Burić je golman njemačkog Flensburga. Od 2018. godine je član ovog kluba, a prethodno je u Bundesligi branio za Wetzlar. Nastupao je i za Gorenje, Borac, Izviđač te Maglaj. Za BiH je branio na 78 utakmica, a uspio je postići i pet golova.

Marko Panić trenutno nastupa za francuski Montpellier, a od naredne sezone igrat će za poljsku Wislu Plock sa kojom je već potpisao ugovor do ljeta 2026. godine. U dosadašnjoj karijeri nastupao je i za bjeloruski Brest, poljski Azoty te banjalučki Borac. Panić je za BiH odigrao 60 utakmica te postigao 170 golova.

Najveće nade naše selekcije su golman Harun Hodžić (23) te desno krilo Luka Perić (20). Hodžić ove sezone odlično brani u prvoj francuskoj ligi za Chambery u koji je stigao prije nekoliko sezona iz zeničkog Čelika, a visok je 1,95 m. Perić je, znate već, 1,95 m visoko desno krilo koje nastupa u Sloveniji za ekipu Celje Pivovarna Laško. Ranije je igrao za Borac.

Foto: RS BiH

Spisak igrača na koje računa selektor Smajlagić za EURO 2024.

Benjamin Burić (Flensburg; Njemačka), Admir Ahmetašević (Winterthur; Švicarska), Harun Hodžić (Chambery; Francuska), Mirsad Terzić (Wisla Plock; Poljska), Marko Davidović (Tatran Prešov; Slovačka), Mario Pavlak (Sloboda Tuzla), Mirko Herceg (Csurgoi; Mađarska),

Dino Hamidović (Gračanica), Igor Mandić (Selestat; Francuska), Luka Knežević (Sloboda Tuzla), Marko Panić (Montpellier; Francuska), Nedim Hadžić (Borac), Senjamin Burić (Skjern; Danska), Adin Faljić (Zagreb; Hrvatska), Amir Muhović (Borac),

Marko Majstorović (Krka; Slovenija), Adi Mehmedćehajić (Gračanica), Mirko Mišetić (Sloboda), Luka Perić (Celje; Slovenija), Ibrahim Haseljić (Gorenje; Slovenija), Vladan Đurđević (Borac).

Raspored utakmica BiH na EURO 2024:

11. januar: BiH – Švedska (20,30 sati)

13. januar: BiH – Nizozemska (18,00 sati)

15. januar: BiH – Gruzija (18,00 sati)

BiH sve utakmice igra SAP Areni u Mannheimu.

Plasman u narednu rundu izborit će dva najbolja tima iz grupe.

Foto: RS BiH

Izabranici Irfana Smajlagića će u Sarajevu boraviti do 3. januara kada putuju za Švicarsku gdje će od 4. do 6. januara učestvovati na pripremnom turniru Yellow Cup. Biće to 50. jubilarno izdanje ovog tradicionalnog rukometnog turnira.

Sve utakmice Yellow Cupa igrat će se u gradu Winterthur, a protivnici našoj reprezentaciji bit će domaćin Švicarska, Argentina te Rumunija.

Dnevna karta za utakmice košta 35 CHF, odnosno oko 72 KM. Ulaznice za Yellow Cup mogu se kupiti OVDJE.

(Reprezentacija.ba)