HNK Rijeka predstavio je novi projekat stadiona Kantrida. Uz novi stadion s više od 12.000 mjesta gradi se hotel sa oko 200 soba i tri nebodera, svaki po 35 spratova. Vrijednost ulaganja je više od 100 miliona eura.

Predsjednik HNK Rijeka, Damir Mišković, najavio je da bi ovaj projekat mogao biti izgrađen 2028. ili 2029. godine.

Riječ je o investiciji od preko 100 miliona eura koja uključuje gradnju novog stadiona Kantrida, ali i komercijalnih sadržaja kao što su hotel i tri nebodera od kojih najviši ima 35 spratova i visine je 116 metara.

Investitor bi trebao biti konzorcij u kojemu su firme Black kite E&CInvestment Fund iz Luxemburga, Fiume Kantrida Development d.o.o., firma kćer Black kitea, Teanna ltd iz Londona, ZDL arhitekti, Aestus development i Kamgrad.

Podršku projektu izrazili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković je kazao:

“Dugi niz godina pokušavamo ostvariti ovaj projekt i mislim da su se sada stvorili preduvjeti za to. Želja svih nas je da napravimo ovako nešto. Nakon ovoga što smo mi odradili sada je na potezu Gradsko vijeće koje mora pokrenuti i prihvatiti izmjene Generalnog urbanističkog plana i nadam se da će to ići maksimalno brzo.”

Multifunkcionalni kompleks Stadion Kantrida, prema onome što je prezentirano, uključuje izgradnju stadiona s oko 12.000 sjedećih mjesta koji će ispuniti i najzahtjevnije UEFA-ine kriterije, hotela s prizemljem i četiri etaže s oko 200 soba i tri nebodera od kojih će najviši imati 35 spratova i visinu od 116 metara.