Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (17) će od 5. do 10. decembra u rumunskom Otopeniju nastupiti na Europskom prvenstvu u kratkim bazenima.

Pudar je za European Aquatics govorila o svojim ciljevima u narednim godinama.

“Prva sam osvojilla medalje na Europskom prvenstvu i prva sam ušla u finale na Svjetskom prvenstvo. To mnogo znači za mene, ali i za moju državu. Moj cilj je da osvojim medalju na Olimpijskim igrama. Zapravo, želim zlatnu olimpijsku medalju jer na tu medalju moja država čeka. Bila bi tako veliko i historijsko.”

Lana ističe da često mora donositi teške odluke za svoj karijeru.

“Bilo je teško, a ponekad i bude trenutaka u kojima želim prekinuti sve ovo i biti normalna tinejdžerka. Nekada samo želim izaći vani ili biti kući sa prijateljima i porodicom jer sam često odsutna zbog priprema i nedostaju mi. Ipak, onda se sjetim zbog čega ovo radim, koliko sam uspješna i ne želim da prestanem.

Govorila je i o svom idolu.

“Sarah Sjostrom je moj idol. Ona je oborila sve rekorde u disciplini delfin i od samog početka je moj diol i još uvijek je. Prvi put sam se takmičila s njom na Olimpijadi i bila sam uplašena jer je bilo jako teško biti među svim tim zvijezdama, a to je bilo i moje prvo seniorsko takmičenje.

Volim kako Sara priča sa drugim plivačicama i kako je razgovarala sa mnom kada sam htjela da se fotografišemo. Ona je i dalje jaka i nakon svih ovih godina.”

Naša sjajna plivačica ističe da je ponosna na sve što je postigla do sada.

“Ponosna sam na sve što sam postigla i što me mnogo vole u mojoj državi. To je velika stvar. Volim kada mi mala djeca prilaze, kada mi kažu da sam im uzor. To mi daje dodatnu snagu i motiviše me.”

Za kraj kaže da su joj na predstojećem prvenstvu cilj dvije zlatne medalje.

“Sviđa mi se Otopeni i sviđa mi se sve iz prošle godine sa Europskog juniorskog prvenstva kada sam ostvarila veoma dobre rezultate. Želim da ove godine budem uspješnija. Imam veliku podršku i cilj je da osvojim zlatne medalje na 100 i 200 metara delfin.”

(Reprezentacija.ba)