Aleksandar Kolarov u emisiji “Neuspjeh prvaka” komentarisao je loše rezultate reprezentacije Srbije, posebno u usporedbi sa susdjednom Hrvatskom po kojoj bi i menalitetom, ali i igračkim kvalitetom trebala biti slična.

Zaključci se mogu preusmjeriti i na reprezentaciju BiH i naš fudbal.

“Najveći problem u reprezentaciji po meni je uvijek bila struka. Umjesto da nas selektor podigne za nivo gore, spuštao nas je za nivo dole.” otkriva Kolarov.

“Mislim da se mora puno uraditi na edukaciji trenera, te licence se ne smiju davati pro forme. Kako se radi najbolje se vidi po tome koliko je igrača otišlo direktno u neku jaku ligu i tamo igralo, posljednji je Dejan Stanković koji je 1998. otišao u Lazio i tamo igrao odmah.”

“Ali ta stručnost trenera je temelj svega. U Italiji svako dijete koje igra fudbal već zna detalje dvije osnovne taktike, ja sam prvi put ozbiljno o taktici učio kada sam imao preko 20 godina. To se vidi na terenu i zato smo tu gdje jesmo” priča nekadašnji saigrač Edina Džeke iz Intera, Rome i Man. Citya.

“Svakako da nam je potrebna i bolja infrastruktura, konkretno tereni, tu ima nekih pomaka”

“Naravno za najveće rezultate bitno je i kakve igrače reprezentacija ima. Hrvatsku reprezentaciju nose igrači koji su vezni i koji diktiraju igru, a Srbija je uvijek najbolje igrače imala na pozicijama odbrane. Na silu se pokušavalo od Dejana Stankovića napraviti 10-ku, ali on je bio defanzivniji igrač.”

“Ipak najveći problem po meni je uvijek bio u izboru i kvaliteti selektora” iskren je Kolarov u sjajnom razgovoru u kojem je posebno govorio o svojim preprekama – dugim putovanjima na trening, odluci da prestane igrati fudbal, činjenici da nije imao ni za hranu kada je došao u Lazio gdje četiri mjeseca nije imao platu, igranju sa slomljenim koljenom, prstom…

(Reprezentacija.ba)