Kada te pozove Nuri Sahin i kaže ti da te želi vidjeti u svom klubu, možeš li to odbiti? Ne!  Kofer u ruke i kreneš”.

Tako je Dario Šarić objasnio svoju odluku da nakon više godina provedenih u Italiji napusti Palermo i potpiše za Antalyaspor čiji je trener upravo nekadašnji as Real Madrida i Borussije Dortmund. Za kratko vrijeme je ‘zacementirao’ svoje mjesto u prvoj postavi, mediji u Turskoj za partije koje pruža imaju samo riječi hvale, a nadao se da će mu to u konačnici donijeti i mjesto  na najnovijem spisku Save Miloševića. Pogotovo jer je u posljednjem kolu zabio i za pobjedu nad Basakšehirom.

Ipak, među nekoliko fudbalera koji dolaze iz turske Superlige nije bilo njega.

– Jesam li se nadao pozivu? Ovaj put stvarno jesam, mislio sam da će biti na spisku i moje ime, ali nažalost nije. Nisam ljut, daleko od toga, nastavit ću raditi dalje i to je to. Možda sljedeći put – kaže 26-godišnji Dario Šarić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Odlično govori ‘naš’ jezik, iako je rođen i odrastao u Italiji, mnogo je vezan i za Bosnu i Hercegovinu. Kada je posljednji put bio u Sarajevu učlanio se i u FK Željezničar.

– Ma, mogao sam se roditi bilo gdje, ali moji roditelji nikada nisu zaboravljali odakle dolaze. Ne zaboravljam ni ja. Osjećam se kao Bosanac. Moji roditelji su tamo živjeli, borili se, otac je u ratu izgubio i nogu. Za njih je bio veliki ponos kada sam prvi put dobio poziv u reprezentaciju. I danas u Sarajevu imam mnogo rodbine. Svi su Željovci. Nije ih trebalo baš nagovarati da me odvedu na stadion (smijeh).

O Šariću visoko mišljenje je imao i bivši selektor Ivaylo Petev. Bio mu je jedan od aduta.

– Zahvalan sam mu, naravno, ostavio je na mene dobar utisak i kao trener i kao čovjek. Bio sam iznenađen kada me prvi put pozvao uopšte. Mislio sam da se moje igre u Seriji B i ne prate toliko, ali na kraju je od Radeta Krunića tražio moj broj i tako je došlo do cijele priče.

Žalosti ga što rezultati reprezentacije danas nisu najbolji. Na tu temu često razgovara i sa jednim bivšim reprezentativcem s kojim dijeli svlačionicu u Antalyasporu i koji mu je, kažu, puno pomogao kada je došao.

– Puno je lakše kada u klubu imate nekoga ‘svog’. Deni Milošević mi je mnogo pomogao, družimo se, dobar je dečko. I igrač također. U Antalyasporu sam trenutno na posudbi do ljeta, ali oni imaju opciju da me kupe. Vidjet ćemo šta će biti. Ne krijem da uživam ovdje u svakom segmentu. Grad je odličan za život, dovoljno je svaki dan vidjeti more, a o uslovima da ne govorim. Trening centar kakav imaju nisam vidio ni u Italiji. Super mi je, stvarno. Trebao mi je izazov novi nakon što sam cijelu karijeru proveo igrajući za italijanske klubove.

I za starega Antalyaspora ima samo riječi hvale.

– Sahin je bio odličan igrač, a na dobrom putu je da napravi i velike stvari kao trener. Jako je dobar. Puno radimo na taktici, daje nam ideje šta da radimo s loptom, šta ne… Siguran sam da će rezultati u narednom periodu biti bolji – poručio je Dario Šarić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)