Nekadašnji golman reprezentacije BiH i član stručnog štaba Zmajeva Tomislav Piplica (54) stigao je u Sarajevo kako bi produžio svoju pro licencu.

Piplica se u razgovoru za Sportske.ba prisjetio vremena provedenog u reprezentaciji BiH, tačnije u stručnom štabu tadašnjeg selektora Safeta Sušića.

“Najveća naša kvaliteta je bila da smo imali stručnjaka kao što je Safet Sušić. On je dobar čovjek, trener, stručnjak, ali je i nama pomoćnicima puštao da kažemo svoje mišljenje.

On je kao šef odlučivao, ali smo mi kao pomoćnici uvijek prvi saznavali njegove odluke, a ne da pojedinci možda pročitaju tek u novinama ko će igrati. Mi smo imali tu sreću da smo otvoreno o svemu razgovarali. Uvijek je pitao nas za mišljenje”, kazao je Tomislav i dodao:

“Nije samo da smo se kvalifikovali na SP, imali smo poraz od Francuske, baraž gdje nismo uspjeli… Uvijek smo dovodili reprezentaciju do nekog cilja, iako nije bilo lako u baražima. Tada je drugo mjesto bilo neuspjeh, a sada uspjeh. Puno toga se promijenilo.

Prije je bilo teže. Ne bih rekao ni da je ovima sada lako. Problem je da su i druge reprezentacije napredovale. Prije smo Lihtenštajnu davali 5-6 golova, i opet je bilo nezadovoljnih.

Sada pobijediš 2:1 ili izgubiš od Luksemburga, već je panika, frka. Zaboravljamo da sve te države puno više ulažu u nogomet nego mi.”

Legendarni Piplica ističe da je u to vrijeme reprezentacija BiH bila jedno.

“Mi smo stvarno bili jedno. Nisi mogao vidjeti da ja kažem drugačije u odnosu na ono što Pape kaže. Imali smo između sebe diskusije, ali smo uvijek u javnost izlazili sa jednim mišljenjem, bez toga nema uspjeha. Bez reda nema ni uspjeha.”

Ostatak razgovora čitajte na Sportske.ba.

(Reprezentacija.ba)