Predsjedniku FS BiH Vici Zeljkoviću, kao nosiocu funkcije od javnog interesa, često se između ostalog spotiče i to što nema profesionalnu fudbalsku karijeru.

Zanimljivo je usporediti kakav je trend u regionu, ali i u savezima reprezentacija iz naše kvalifikacione grupe, te u savezima najboljih fudbalskih velesila.

Ako uporedimo države iz regiona, ali i naše kvalifikacione grupe, te najbolje selekcije svijeta – najčešća situacija je da predsjednici saveza učestalije budu biznismeni, advokati ili pravnici, nego li bivše fudbalske legende. Istina, najviše oni koji su se barem amaterski bavili fudbalom. Ima naravno tu i prinčeva kao u Engleskoj, košarkaša, bivših nogometašica…

Mir i kontinuitet za Sloveniju i Albaniju

Adekvatno je usporediti BiH sa Slovenijom i Albanijom koje su po FIFA listi, ali i geografiji, tu negdje sa našom reprezentacijom, ali su otišle na EURO 2024. Predsjednik FS Slovenije je rođeni Banjalučanin, inače biznismen, koji ne krije da je bio skladištar, vozio viljuškar… Slična je priča i predsjednika FS Albanije.

Ipak, njihov odnos prema reprezentacijama je takav da Slovenija i Albanija imaju mir i kontinuitet, koji je na kraju donio rezultat. Na klupi Slovenije selektor je od 2018. godine, a na klupi Albanije od 2023. godine. Reprezentacija ili liga se ne koriste za perfidne političke interese.

Drugi mandat?

Zeljkovića za dvije godine očekuju izbori za predsjednika FS BiH, a za sada kao najveći uspjeh ima obnovu terena stadiona Premijer lige BiH. Očekuje se kako će do kraja prvog mandata implementirati i VAR. To su zaista kapitalni koraci koji su već povećali kvalitet i vrijednost Premijer lige BiH, koja danas prvi put ima i predstavnika u grupnoj fazi europskih takmičenja. I to su, treba ponoviti, zaista veliki projekti za naše okolnosti.

Teret su mu loši rezultati svih selekcija Bosne i Hercegovine, posebno A reprezentacije u kojoj se stalnim promjenama selektora spriječio bilo kakav trenerski kontinuitet u radu u 2023. godini. Uz to javnost se iritirala opravdanjima “za malu djecu”, bez da se priznaju greške Izvršnog odbora koji je “neuspješne” selektore sam birao i postavljao. Tu su i kritike na suđenje u PL BiH, ali čini se da mu ni jedno ni drugo nikako ne može ugroziti podršku njegovog entiteta neophodnu za drugi mandat na čelu FS BiH. Čak šta više možda je može i povećati.

Pitanje je da li su jedino što bi ga moglo koštati novog mandata eventualne sankcije zapadnih sila koje su već dobili određeni članovi njegove bliže porodice, a koje bi ga u potpunosti izolovali od UEFA-e i FIFA-e i njihovih čelnika i objektivno onemogućile da obavlja funkciju u potrebnom kapacitetu? Ovakav scenarij noćna je mora i za njegove kolege u FS BiH koje imaju biznis i investicije u SAD-u. U ovim odnosima nikako nije olakšavajući potez pokušavanja organizacije utakmice protiv Rusije prošle godine. Ali to su strana pitanja za ovaj portal, ostavljamo ih za medije koji se bave politikom, a kojih je u našoj državi i previše.

U nastavku donosimo pregled aktuelnih predsjednika fudbalskih saveza iz naše grupe, regiona i pet najboljih reprezentacija na svijetu, među kojima se nalazi definitivno šaroliko društvo. Ali definitivno, najmanje velikih bivših fudbalskih imena.

Albanija – Armand Duka (61)

Armand DUka je albanski biznismen. Nije poznato da je imao fudbalsku karijeru, a prethodno je za ovaj sport bio vezan kao vlasnik kluba KF Erzeni. Inače je diplomirani ekonomista. U FS Albanije je još od 2002. godine.

Slovenija – Radenko Mijatović (60)

Radenko Mijatović je predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije od 2014. godine. Mijatović je rođen u bh. selu Rađići kod Banjaluke, a kao tinejdžer je otišao u Sloveniju. Poluprofesionalno se bavio fudbalom, a uporedo je radio u firmama kao skladištar, viljuškarista, menadžer, direktor, a sada je biznismen sa vlasništvom i glasačkim paketom u nekoliko odbora slovenačkih kompanija. Nakon igračke karijere u kojoj je igrao za Svobodu, Iliriju i nekoliko austrijskih niželigaša, bavio se i suđenjem. Od 2009. godine do 2014. godine je bio potpredsjednik Saveza.

Portugal – Fernando Gomes (71)

Fernando Gomes je od 2011. godine predsjednik Fudbalskog saveza Portugala, a obnaša i funkciju potpredsjednika UEFA-e. Bivši je košarkaš, a od 2000. do 2010. godine bio je u upravnom odboru FC Porto.

Slovačka – Jan Kovačik (60)

Jan Kovačević je predsjednik Fudbalskog saveza Slovačke od 2010. godine. Izuzetno je uspješan u građevinskoj industriji, a posjeduje i svoju firmu u toj oblasti. Kao ozbiljan biznismen, preuzeo je klub iz svog rodnog grada, Dukla Banska Bystrica i trenutno su član najjače slovačke lige. Organizator je i izbora za miss.

Luksemburg – Paul Philipp (72)

Paul Philipp je predsjednik Fudbalskog saveza Luksemburga od 2004. godine. Bivši je fudbaler, a u karijeri je između ostalih igrao za Standard Liege, Charleroi i Union Saint-Gilloise. Igrao je i za reprezentaciju Luksemburga, a zanimljivo da je čak od 1985. do 2001. godine bio selektor Luksemburga.

Island – Vanda Sigurgeirsdottir (58)

Vanda Sigurgeirsdottir je predsjednica Fudbalskog saveza Islanda od 2021. godine. Vanda je bivša sportistkinja koja je igrala za fudbalsku i košarkašku reprezentaciju Islanda. Ona je 2001. godine postala prva žena na Islandu koja je preuzela trenerski posao jednog fudbalskog kluba. U karijeri je igrala za nekoliko klubova na Islandu i radila je kao trenerica u nekoliko klubova na Islandu.

Lihtenštajn – Hugo Quaderer (58)

Hugo Quaderer je predsjednik Fudbalskog saveza Lihtenštajna od 2015. godine. Hugo je bivši političar koji je prvo radio na nekoliko administrativnih pozicija u institucijama Lihtenštajna, a potom je bio član Vlade Lihtenštajna, te ministar sporta. U mladosti se poluprofesionalno bavio fudbalom.

Hrvatska – Marijan Kustić (48)

Marijan Kustić je od 2021. godine na mjestu predsjednika Fudbalskog saveza Hrvatske. Bivši je fudbaler niželigaša NK Novalja, a nakon igračke karijere bio je direktor ovog kluba. Potom je bio predsjednik dva podsaveza, član Izvršnog odbora i potpredsjednik Saveza. Radio je i kao izvršni direktor HNS-a i direktor takmičenja i infrastrukture.

Savičević i Zeljković, Foto: FS BiH

Srbija – Dragan Džajić (77)

Dragan Džajić je predsjednik Fudbalskog saveza Srbije od marta ove godine. O Džajiću ne treba trošiti riječi, nekada sjajni fudbaler Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije. Bio je predsjednik Zvezde u nekoliko navrata, a osamdesetih godina je bio tehnički direktor ovog kluba.

Crna Gora – Dejan Savičević (57)

Dejan Savičević je na čelu Fudbalskog saveza Crne Gore od 2004. godine. Savičević je veliko fudbalsko ime, igrao je za Budućnost, Zvezdu, Milan, Rapid, za reprezentacije Jugoslavije, Srbije i CG.

Sj. Makedonija – Muamed Sejdini (54)

Muamed Sejdini je predsjednik Fudbalskog saveza Sj. Makedonije od 2019. godine. Od 2014. do 2018. godine bio je potpredsjednik Saveza. O njemu je teško pronaći više informacija.

Argentina – Claudio Tapia (56)

Claudio Tapia je predsjednik Fudbalskog saveza Argentine od 2017. godine. Bivši je igrač argnetinskog kluba Barracas Central čiji je bio potom i predsjednik od 2001. do 2020. godine. Tapia je potpredsjednik kompanije za preradu komunalnog otpada CEAMSE u Buenos Airesu.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Francuska – Philippe Diallo (60)

Philippe Diallo je pravnik i predsjednik Fudbalskog saveza od februara 2023. godine. Bio je direktor sindikata klubova u Francuskoj, član odbora profesionalne lige Francuske, te je bio u Vijeću za sporove UEFA-e. Inače njegov otac je nekadašnji bokserski šampion, rodom Senegalac.

Brazil – Ednaldo Rodrigues (69)

Ednaldo Rodrigues je predsjednik Fudbalskog saveza Brazila od 2022. godine. Ednaldo je bivši poluprofesionalni fudbaler, potom se dugo bavio politikom, a bio je i na nekoliko direktorskih pozicija u sportu.

Engleska – Prince William of Wales (41) / Debbie Hewitt (60)

Zvanični predsjednik Fudbalskog saveza je Prince William of Wales, od 1939. godine to mjesto je rezervisano za člana kraljevske porodice. Ipak, vodeća osoba je Debbie Hewitt koja je na poziciji operativnog predsjednika od 2022. godine. Debbie je prva žena na čelu Fudbalskog saveza Engleske, a u svojoj poslovnoj karijeri predvodila je nekoliko kompanija koje su povezane sa autoindustrijom i finansijama.

Belgija – Pascale Van Damme (53)

Pascale Van Damme je predsjednica Fudbalskog saveza Belgije od 2023. godine. Prva je žena na čelu belgijskog Saveza. Ona je na čelu odbora IT kompanija DELL i Agoria, kao i još nekoliko belgijskih udruženja i kompanija.

BiH – Vico Zeljković (35) / Prenosimo biografiju sa stranice FS BiH

“Rođen je 12. novembra 1988. u Gradišci. 16. marta 2021. godine na sjednici Generalne Skupštine izabran je za predsjednika NS/FS BiH u periodu od 2021. do 2025. Glavni prioriteti u ovom mandatu, kako je najavio, su projekti na unapređenju infrastrukture na stadionima u Bosni i Hercegovini kao i razvoj omladinskog i ženskog fudbala.

Od juna 2018. član je uprave FK Borac u kojem je do avgusta 2020. godine uspješno obavljao i funkciju predsjednika. Predsjednik Područnog fudbalskog saveza Banja Luka bio je od 12.10. 2018. do 05.06. 2020.
Za predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske izabran je u januaru 2020. a nakon reizbora na funkciju predsjednika FSRS u septembru iste godine kao predsjednik entitetskog Saveza postao je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Član UEFA Komiteta za nacionalne asocijacije je od 11. jula 2021.godine. Ljubav prema sportu iskazivao je veoma rano, kroz aktivno bavljenje košarkom u omladinskim selekcijama Igokee, zatim fudbalom u školi fudbala “Džaja” kao i u banjalučkom Borcu.

Osim sporta, preokupacija su mu i aktivnosti vezane za poboljšanje kvaliteta života u društvenim zajednicama i rad na zaštiti životne sredine. Zeljković je diplomirao na BLC (Banja Luka College) te stekao zvanje menadžera zaštite na radu i zaštite životne sredine.

Radio je u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, nakon čega je poslovnu karijeru nastavio graditi u privatnom sektoru. Aktivno govori engleski jezik.”

(Reprezentacija.ba)