Zlatan Muslimović vrlo rijetko se pojavljuje u medijima. Ni kao igrač nije volio da se eksponira, svoj posao najbolje je radio na terenu gdje je igrama i golovima uveseljavao, kako javnost u Bosni i Hercegovini, tako i u brojnim zemljama u kojima se kroz karijeru okušao. Vrhunac je bilo svakako igranje u, tada nikad jačoj, italijanskoj Seriji A.

Koju god fudbalsku priču s njim otvorite, uvijek je zanimljivo i živopisno, nikome ne podilazi. Upravo zbog toga zanimalo nas je i njegovo mišljenje i kada je u pitanju posljednja utakmica reprezentacije u kojoj je Portugal zabio pet golova “Zmajevima” u samo 40 minuta. Rezultat 0:5 na kraju je ostao na semaforu do samog kraja. 

– Znate kako to ide, najlakše je sada pričati, ali po prirodi sam neko ko u svemu pokušava naći nešto pozitivno i vidjeti šta smo to dobro uradili. Koliko god se trudio, toga sada – nema. Sam odnos prema igri je bio loš, mi ne znamo ni šta je uopšte selektor tražio od njih, koji je bio način za igru… Sve su to stvari o kojima možemo nagađati. Ali, po onome što smo mogli vidjeti, mi smo išli otvoreno protiv njih ‘prsa u prsa’, a jednom Portugalu nažalost na takav način parirati ne možemo. To se pokazalo i ranije. Portugalci znaju stati na loptu, smireni su u svakoj situaciji…, sve je to ono što nama nedostaje – kaže Zlatan Muslimović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Muslimović dodaje kako javnost u Bosni i Hercegovini o reprezentaciji ponekad ima i previsoko mišljenje.

– Vidi se da je tu jedna smjena totalna i bilo je za očekivati da će nas koštati. I druge je, ne zaboravimo Brazil ili Njemačku, ali njih nije koliko nas jer imaju tu širinu, imaju igrače koji mogu u svakom trenutku doći na mjesto nekog starijeg. Mi zavisimo od svakog pojedinca. Strepimo kako će ko ustati, hoće li na lijevu ili na desnu nogu.  

Edinu Džeki ovo su vjerovatno i posljednje kvalifikacije, u ozbiljne igračke godine ulazi i Miralem Pjanić… Šta kada se povuku najveće zvijezde?

– Ako ćemo ovisiti samo o dvojici igrača, onda se ni ne možemo nazivati reprezentacijom. Kada kažemo reprezentacija, to je nešto, počevši od samog predsjednika do ekonoma. Svi oni moraju biti jedno, ako nema ujedinjenja i cjeline u svemu tome, teško je doći do rezultata. Da će doći jedan čarobnjak i reći ‘ćiribu, ćiriba” i da će nas krenuti onda, neće, moramo se osvijestiti. Poslije svih ovih naših rezultata gledao sam baš jučer i druge. Dok smo mi igrali Svjetsko prvenstvo i imali tu dobru liniju kretanja, drugi su bili dosta iza nas, a danas su daleko naprijed. Tu mislim na Azerbejdžan, zatim Ukrajinu koja je prva u svojoj grupi. Možemo pričati šta hoćemo, mi smo danas mala reprezentacija i bolje nam je da polazimo od toga da smo niko i ništa nego suprotno.

Kao problem ističe i stalne promjene na kormilu reprezentacije. Zapitati se, dodaje, trebaju i ostali.

– To je pogotovo za igrače problem. Privikavaju se na jednog, drugog, pa onda trebaju da usvajaju zamisli nekog trećeg. Kako da shvate šta trebaju da rade? Ali, da ne bude to izgovor, trebaju se nekad i sami igrači zapitati kada ne ide. Možeš ti promijeniti i hiljadu trenera, ako nemaš kvalitet, sve je uzalud.

Sportske persone poput Zlatana Muslimovića danas nisu uključene u N/FSBiH. Nije ni prvi ni posljednji koji je ostavio trag u reprezentaciji i potom “ustupio” svoje mjesto nekome ko se fudbalom nije ni bavio. Otkrio je na kraju i čime se danas bavi. 

– S moje strane je nezahvalno o tome pričati, niti želim, ali uvijek sam dostupan ako na bilo koji način neko smatra da mogu pomoći reprezentaciji i fudbalu našem općenito. Danas sam u nekim drugim vodama. Bavim se menadžerstvom. Počeo sam da sarađujem sa Andyjem Barom čija je agencija jedna od jačih u svijetu fudbala. Dovoljno je vidjeti koje sve igrače zastupaju – otkrio je na kraju Muslimović za Reprezentacija.ba.