Savo Milošević (50) izabran je u petak za novog selektora fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine a na spisku se nalaze neka nova / stara imena.

Novi igrači u odnosu na spisak prethodnog selektora Kodre su Gojko Cimirot, Adnan Kovačević, Dal Varešanović, Almedin Ziljkić, Amar Rahmanović i Ivan Bašić. Jedini debitant je Ivan Bašić kapiten U21 BiH.

Osim što ih je većina igrala za FK Sarajevo svima je zajedničko da imaju nešto bolju tehniku, veću okretnost i agresivnost u igri.

Kapiten i najbolji igrač U21 BiH Ivan Bašić će imati priliku da debituje za A selekciju. Bašić je vrlo aktivan vezni igrač, koji je ofanzivno orijentisan, ali je prisutan u igri u cijeloj zoni veznog reda. Od našeg do protivničkog 16-erca.

Bašić je kapiten U21 BiH, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Bašić već odavno igra seniorski fudbal. Ove sezone igra redovno za Orenburg u ruskom šampionatu, a tamo je došao prošle godine iz Zrinjskog gdje je za prvi tim Mostaraca odigrao 46 utakmica, zabio sedam golova i deset puta asistirao. Na kraju sve krunisao i sa titulom prvaka BiH. Za U21 BiH do sada igrao 18 puta i zabio pet golova. Sličnu statistiku je imao i u još mlađim selekcijama BiH.

Naravno da težim tome da danas-sutra dijelim svlačionicu sa Džekom, Pjanićem…, bila bi čast. Da li će to doći sada ili poslije – ne odlučujem ja. Siguran sam da rad i trud neće proći nezapaženo i da će doći jednog dana vrijeme da debitujem. Do tada, na raspolaganju sam mladoj reprezentaciji i maksimalno fokusiran na kvalifikacije.rekao je Bašić nedavno za Reprezentacija.ba.

Gojko Cimirot je igrač kojeg ne treba predstavljati nakon 43 nastupa za BiH. On je bio na B spisku bivšeg selektora Kodre, a igra standardno ove sezone u Saudijskoj Arabiji za Al Feihu. Odigrao je svih osam utakmica za ovu momčad te dva puta asistirao.

Dal Varešanović je u junu ove godine bio na spisku selektora Hadžibegića, igrao protiv Portugala, a onda nije dobio poziv Kodre. Varešanović prošlog mjeseca iz FK Sarajevo prešao u Rizespor i igra sjajno u Turskoj. Nastupio je u šest mečeva i postigao dva gola. Ofanzivni je vezni igrač koji može igrati i krilno.

Još jedan povratnik u tim je i kapiten FK Sarajevo Almedin Ziljkić. Ziljkić, koji je 2020. godine odigrao dva meča za Zmajeve, u tekućoj sezoni je nastupio u sedam mečeva za Sarajevo, zabio četiri gola i tri puta asistirao. Zanimljiv je jer igra krilnog napadača, poziciju na kojoj smo uvijek limitirani.

Kapiten FK Sarajevo ponovo u reprezentaciji Bih

Amar Rahmanović je posljednji susret za BiH odigrao prošle godine u prijateljskom duelu protiv Gruzije. Rahmanović ove sezone igra odlično u Rusiji. Za Krylyju Sovetov je odigrao devet utakmica, postigao tri gola i dodao dvije asistencije. Njegov tim je trenutno lider u Rusiji. Od svih pozvanih igrača možda donosi i najveću dozu agresivnosti u igri koja nam je često neophodna. U FK Sarajevo smatraju kako su izgubili titulu njegovim transferom u Konyaspor na pola sezone, te dugoročno ušli u krizu.

Adnan Kovačević nije pozvan kod Mehe Kodre, iako smo zbog povreda bili limitirani sa brojem stopera na samo dvojicu. Kovačević se uklapa u profil svih “novih” igrača na spisku, jer je stoper koji ima dobru tehniku kao igrač koji je u ranijoj fazi karijere bio vezni igrač. Činilo se kao da je protiv Islanda bio potreban jedan ovakav stoper, koji uz to sa 11 nastupa za BiH ima kakvo takvo reprezentativno iskustvo. Ove godine igra u Poljskoj u Rakowu gdje se ustalio u prvih 11.

Amar Rahmanović, Foto: FS BiH

Igrači kojih nema na sadašnjem spisku, a bili su kod Kodre, su Sanjin Prcić, Hrvoje Miličević, Adi Nalić te Kenan Kodro koji se oprostio od reprezentacije. Prcić i Nalić definitivno nisu igrači koji se tako lako mogu prekrižiti – jedan zbog velikog iskustva i činjenice da igra u ligama petice te uvijek svojim ekipama donosi stabilnost, a Nalić jer je jedan od naših rijetkih igrača koji je sposoban na vlastiti kvalitet i tehniku pokušati napraviti nešto više driblingom 1 na 1, šutom, asistencijom…

Milošević će u oktobru predvoditi Zmajeve u mečevima kvalifikacija za EURO protiv Lihtenštajna (13. oktobar u Vaduzu) te Portugala (16. oktobar u Zenici), a za ove duele pozvao je sljedećih 27 igrača:

Golmani: 

Ibrahim Šehić (Al-Khaleej), Nikola Vasilj (FC St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: 

Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adnan Kovačević (Rakow), Adrian Leon Barišić (FC Basel), Sead Kolašinac (Atalanta), Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (SK Sturm Graz), Dennis Hadžikadunić (Hamburger SV), Eldar Ćivić (Ferencvarosi TC)

Vezni red: 

Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš JK), Rade Krunić (AC Milan), Miralem Pjanić (Sharjah FC), Gojko Cimirot (Al-Fayha FC), Benjamin Tahirović (AFC Ajax), Miroslav Stevanović (Servette FC), Dal Varešanović (Rizespor), Almedin Ziljkić (FK Sarajevo), Ivan Bašić (FK Orenburg), Amar Rahmanović (FK Krylia Sovetov)

Napad: 

Edin Džeko (Fenerbahče), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Hertha BSC), Luka Menalo (GNK Dinamo Zagreb), Said Hamulić (SBV Vitesse) i Nemanja Bilbija (HŠK Zrinjski).

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16