Pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine su još četiri utakmice kvalifikacija. Nakon ‘šamara’ u Rejkaviku, šanse da se domognemo prve dvije pozicije su postale gotovo nemoguće, a riječ koja se najčešće po pitanju toga može pročitati u medijima jeste – reset. 

Navijači prizivaju osvježenje u reprezentaciji, novi sistem igre i samim tim nova lica. Ako bi neko donio ono najvažnije, kvalitet, onda je to Ivan Bašić koji igra na poziciji na kojoj reprezentaciji nakon odlaska Zvjezdana Misimovića i Harisa Medunjanina hronično nedostaje pravi igrač. Uz sve to nastupa u ozbiljnom ruskom prvenstvu za Orenburg. U prošlom kolu zabio je i sjajan gol protiv Lokomotiva iz Moskve. 

– Čim sam došao kući, nekoliko puta sam pogledao gol, dobar je (smijeh). Na toj utakmici imao sam pet šuteva, taj peti je napokon ušao u mrežu i što je najvažnije – pobijedili smo. To mi je dodatna motivacija da nastavim raditi naporno. Bit će, nadam se, još koji gol do kraja sezone – javio se Ivan Bašić iz Rusije za Reprezentacija.ba portal. 

NAUČIO RUSKI JEZIK 

Nakon utakmice dobio je pohvale i tamošnjih medija koje nije oduševio samo golom.

– Poslije utakmice izjavu sam dao na – ruskom. Da, naučio sam ga koliko-toliko, sada mi je mnogo lakše komunicirati sa saigračima, a da budem iskren nisam se pretjerano ni namučio. Slušao sam pretežno druge i upijao.

Da se što lakše prilagodi na novu sredinu pomogao mu je i Renato Gojković, bh. fudbaler koji je, kao i on, nastupao u našoj zemlji za Zrinjski.

– Kada imaš nekoga ‘svog’ u klubu, naravno da je puno lakše. Život u Orenburgu? Grad je lijep, ima pola miliona stanovnika, ali nisam baš neki tip koji će pretjerano istraživati. Pretežno pola dana proveden na stadionu, tamo doručkujem, treniram i onda kući – ili pričam sa djevojkom ili odem na večeru s Renatom. Jednostavan sam. 

SAZRIO ZA REPREZENTACIJU

Godinama je Bašić kapiten mlade reprezentacije BiH. Na 18 utakmica je postigao pet golova i odavno pokucao na vrata seniorskog tima.

– Naravno da težim tome da danas-sutra dijelim svlačionicu sa Džekom, Pjanićem…, bila bi čast. Da li će to doći sada ili poslije – ne odlučujem ja. Siguran sam da rad i trud neće proći nezapaženo i da će doći jednog dana vrijeme da debitujem. Do tada, na raspolaganju sam mladoj reprezentaciji i maksimalno fokusiran na kvalifikacije. 

Danas je sve manje igrača koji su kalibar za reprezentaciju, a koji su pritom ponikli u Premijer ligi BiH. Brojni su faktori, kaže Bašić.

– Pa, prvo, mnogo je teško iz naše lige otići uopšte u inostranstvo i dobiti priliku da se dokažeš na većoj sceni. Nije tajna da ne kotiramo baš najbolje u svijetu fudbala, još kad tamo negdje pogledaju stadione i sve ostalo… Istina, znatno se to poboljšalo u posljednje vrijeme, konkretno mislim na terene, ali na tome ne treba stati. Meni lično je dosta pomoglo i “U21 pravilo”, izdiglo me na neki način, mada ne izostavljam ni Zrinjski koji je stajao iza mene i kada možda nije išlo najbolje, dodao je Ivan Bašić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

Ove sezone u Rusiji je nastupio u 10 utakmica i skupio 615 minuta na terenu, što pokazuje da je za trenera neizostavan dio ekipe.

(Reprezentacija.ba)