Trenutna generacija U21 reprezentacije BiH uklopila se u sivilo bh. fudbalskih selekcija te porazima na otvaranju kvalifikacija protiv Slovenije i Austrije pokazala da nije konkurentna.

Posebno boli poraz protiv Slovenije na Grbavici, gdje smo na svom terenu ispustili vodstvo od 1:0 i primili dva gola za pet minuta.

Gledajući ono što smo vidjeli u ove dvije utakmice trenutno se mogu izdvojiti dva igrača.

Jedan je sigurno kapiten ove selekcije Ivan Bašić (21) koji je za U21 BiH do sada igrao 18 puta i zabio pet golova. Sličnu statistiku je imao i u još mlađim selekcijama BiH.

Bašić već odavno igra seniorski fudbal. Ove sezone igra redovno za Orenburg u ruskom šampionatu, a tamo je došao prošle godine iz Zrinjskog gdje je za prvi tim Mostaraca odigrao 46 utakmica, zabio sedam golova i deset puta asistirao. Na kraju sve krunisao i sa titulom prvaka BiH.

Radi se o centralnom veznom igraču kojeg krase okretnost, dobra tehnika, ali i dobro čitanje igre. Da već u oktobru dobije poziv u A reprezentaciju to ne bi bilo iznenađenje, osim što bi značajno oslabilo U21 reprezentaciju BiH.

Muharemović na treningu A reprezentacije

Drugo ime koje se izdvaja je Tarik Muharemović (20). Stoper U23 Juventusa nedavno je na svojoj ruci u Torinu ponio i kapitensku traku. Radi se o nekadašnjem igraču Klagenfurta i Wolfsbergera. Austriju je prije dvije godine zamijenio Juventusom.

Za 1,87m visokog Muharemovića se čini ključno da naredno ljeto pređe u seniorski fudbal. Čak i da pređe u prvi tim Juventusa, upitno je koliko bi to bilo dobro za njega, jer mu u ovoj fazi treba maksimalan prostor za razvoj kao što to ima Amar Dedić u Salzburgu ili Jusuf Gazibegović u Sturmu.

Muharemovića je Kodro već prebacio u A reprezentaciju tokom posljednjih priprema, ali je vraćen u U21 tim kako bi pomogao u mečevima protiv Slovenije i Austrije. Prelaskom u seniorski fudbal, i ovaj igrač bi se vrlo lako mogao priključiti A reprezentaciji, te biti konkurentan u zadnjoj liniji.

U21 BiH narednu utakmicu igra 13. oktobra na svom terenu protiv Francuske.

(Reprezentacija.ba)