Kultni kapiten fudbalske reprezentacije BiH i za mnoge personifikacija našeg nacionalnog tima Sergej Barbarez oglasio se nakon poraza BiH na Islandu.

“Nema večeras one “danas svi znaju fudbal igrati” poručio je Barbarez.

Vjerovatno je time želio potcrtati napredak reprezentacije Islanda zasnovan na strateškom radu, ali i nazadovanje našeg fudbala zbog apsolutno suprotnog načina rada.

Barbarez se nije bavio trenerskim poslom iako je odmah po završetku igračke karijere završio edukaciju za UEFA PRO licencu. Zbog njegove izuzetne karizme i karaktera svi ga priželjkuju u reprezentaciji BiH kroz neku funkciju. Ako ne trenersku, onda menadžersku.

“Niko nije prekrižen” poručio je Zeljković prije dvije godine kada su ga pitali o Barbarezu, ali prilikom sastavljanja dva prošla stručna štaba Sergej nije imenovan na neku funkciju.

Za reprezentaciju BiH igrao je 47 puta i postigao 17 golova. Igrao je na različitim pozicijama, a iako napadač, selektor Blaž Slišković ga je koristio na poziciji libera, praktično kao trećeg stopera. Tom formulom BiH je umalo došla do prvog plasmana na veliko takmičenje kada nas je od plasmana na Euro 2004 dijelila jedna pobjeda, na onoj čuvenoj utakmici protiv Danske na Koševu (1:1).

Debitovao je 1998. godine na gostovanju Argentini (0:5), a posljednju utakmicu odigrao protiv Moldavije (2:2) 2006. godine.

Zanimljivosti o Sergeju Barbarezu:

– Najbolji strijelac njemačke Bundeslige u sezoni 2000/2001 sa 22 pogodaka.
– Nogometaš godine u BiH – 2001.
– Osvojio njemački DFB Ligakup sa HSV-om – 2003.
– Osvojio UEFA Intertoto Cup sa HSV-om – 2005.
– Nogometaš godine u BiH – 2003.
– Sportista godine u BiH – 2005.
– Sa 330 odigrane utakmice postao strani igrač s najviše nastupa u Bundesligi – 2008.

(Reprezentacija.ba)