Luka Garza (24) je na pretkvalif. turniru za Olimpijske igre debitovao za Bosnu i Hercegovinu i odmah pokazao da je naÅ¡a selekcija dobila ogromno pojaÄanje.

Garza, koji nastupa za NBA momÄad Minnesotu, je u julu ove godine Basketnews i izmeÄ‘u ostalog otkrio zbog Äega je odluÄio da nastupa za naÅ¡u reprezentaciju.

Naš košarkaš je istakao da je imao mogućnost igranja i za SAD, državu u kojoj je rođen, ali da je majci Šejli obećao da će nastupati samo za BiH.

“Jedina druga opcija koju sam mogao odabrati bila je da igram za SAD. Imao sam mogućnost da igram u kvalifikacijama i tokom meÄ‘usezona za SAD, ali ja nikada nisam imao dilemu koga želim predstavljati.

To sam želio joÅ¡ kao dijete odrastajući uz djeda, baku i majku. Moja odluka je bila laka. Svojoj majci Å ejli sam obećao da ću igrati za Bosnu i Hercegovinu i samo za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Garza, Äiji je djed legendarni golman FK Sarajevo Refik Muftić.

Njegov otac Frank je potvrdio da je Luka imao ponude da igra za SAD.

“Zvali su i reki treba nam Luka. Zvali su 2022. godine i ljeto prije toga. Rekao sam im, sluÅ¡ajte, odgojili smo svog sina na odreÄ‘en naÄin. Kad neÅ¡to obeća, on se toga drži. Treneru, želite da prekrÅ¡imo obećanje koje je dao majci? To se neće desiti, budite sigurni”.

Garza je kazao i da se veoma brzo uigrao sa saigraÄima u reprezentaciji BiH te da je postao dobar prijatelj sa Jusufom Nurkićem, koji godinama igra u NBA ligi.

InaÄe, Garza na pretkvalif turniru u Poljskoj projeÄno po utakmici postiže 17.5 poena te bilježi 7.5 skokova.

BiH danas od 14,15 sati u Gliwicama igra finale protiv Poljske.

Pobjednik ovog duela ide u kvalifikcije za Olimpijske igre.

(Reprezentacija.ba)