Najbolji bh. atletičar Amel Tuka podržao je košarkaše BiH koji su danas na press konferenciji ukazali na brojne probleme sa kojima su se susretali tokom priprema za utakmice pretkvalifikacija za Olimpijadu.

Tuka se oglasio na svojoj zvaničnoj Facebook stranici i poručio da se svi zajedno morao izboriti za sistemska rješenja.

“Iskrena podrška Košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Musi, Nurkiću, Haliloviću, Garzi, selektoru Bećiragiću i ostatku ekipe koja se bori za plasman na Olimpijske igre (Zahiragić, Arslanagić, Atić, Gegić, Delalić, Lazić, Vrabac, Alibegović, Delalić, Kamenjaš, Ilić, Ahmedović, Zrno).

Zaista su uspjesi naših sportista na svjetskim i evropskim takmičenjima ravni podvigu ako znamo sa koliko se problema svi mi susrećemo. Problemi koji su za ostale sportiste sa kojima se takmičimo širom svijeta više nego banalni, pa čak i smiješni.

Moramo se svi zajedno izboriti za sistemska rješenja koja će sport, sportiste i sve naše reprezentacije barem izjednačiti sa svima ostalima koji predstavljaju našu državu u svijetu.

Svugdje ćemo čuti da su sportisti najbolji ambasadori jedne zemlje. Pa kada je tako, zašto se ne donesu potrebni zakoni i mjere na svim razinama vlasti. Kao predsjednik Komisije olimpijaca Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, zahtijevam da se ovo pitanje riješi čim prije. Pred nama je malo vremena do Olimpijade u Parizu 2024. Neka svako preuzme svoj dio odgovornosti i uradi svoj dio posla.

Mi u Olimpijskom komitetu smo davno predložili rješenja.

Šta je bilo, bilo je. Želim vjerovati da se stvari mogu popraviti i da sport i sportisti konačno dobiju mjesto koje zaslužuju u našem društvu.

Uskoro ćemo krenuti sa provedbom zaključaka koje smo donijeli na Komisiji olimpijaca.

Uvjeren sam da zajedno možemo promijeniti sadašnje stanje na korist sporta, svih naših sportista i Bosne i Hercegovine”, poručio je Tuka.

(Reprezentacija.ba)