Najbolji bh. atletiÄar Amel Tuka podržao je koÅ¡arkaÅ¡e BiH koji su danas na press konferenciji ukazali na brojne probleme sa kojima su se susretali tokom priprema za utakmice pretkvalifikacija za Olimpijadu.

Tuka se oglasio na svojoj zvaniÄnoj Facebook stranici i poruÄio da se svi zajedno morao izboriti za sistemska rjeÅ¡enja.

“Iskrena podrÅ¡ka KoÅ¡arkaÅ¡koj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Musi, Nurkiću, Haliloviću, Garzi, selektoru Bećiragiću i ostatku ekipe koja se bori za plasman na Olimpijske igre (Zahiragić, Arslanagić, Atić, Gegić, Delalić, Lazić, Vrabac, Alibegović, Delalić, KamenjaÅ¡, Ilić, Ahmedović, Zrno).

Zaista su uspjesi naÅ¡ih sportista na svjetskim i evropskim takmiÄenjima ravni podvigu ako znamo sa koliko se problema svi mi susrećemo. Problemi koji su za ostale sportiste sa kojima se takmiÄimo Å¡irom svijeta viÅ¡e nego banalni, pa Äak i smijeÅ¡ni.

Moramo se svi zajedno izboriti za sistemska rjeÅ¡enja koja će sport, sportiste i sve naÅ¡e reprezentacije barem izjednaÄiti sa svima ostalima koji predstavljaju naÅ¡u državu u svijetu.

Svugdje ćemo Äuti da su sportisti najbolji ambasadori jedne zemlje. Pa kada je tako, zaÅ¡to se ne donesu potrebni zakoni i mjere na svim razinama vlasti. Kao predsjednik Komisije olimpijaca Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, zahtijevam da se ovo pitanje rijeÅ¡i Äim prije. Pred nama je malo vremena do Olimpijade u Parizu 2024. Neka svako preuzme svoj dio odgovornosti i uradi svoj dio posla.

Mi u Olimpijskom komitetu smo davno predložili rješenja.

Å ta je bilo, bilo je. Želim vjerovati da se stvari mogu popraviti i da sport i sportisti konaÄno dobiju mjesto koje zaslužuju u naÅ¡em druÅ¡tvu.

Uskoro ćemo krenuti sa provedbom zakljuÄaka koje smo donijeli na Komisiji olimpijaca.

Uvjeren sam da zajedno možemo promijeniti sadaÅ¡nje stanje na korist sporta, svih naÅ¡ih sportista i Bosne i Hercegovine”, poruÄio je Tuka.

(Reprezentacija.ba)