Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra putuje u Poljsku gdje će igrati pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

U nedjelju igramo protiv Portugala, ponedjeljak protiv Poljske, a 16. augusta igramo s Mađarskom.

Dan pred odlazak u Poljsku javnosti su se obratili naÅ¡i koÅ¡arkaÅ¡i. Umjesto klasiÄne najave utakmica, najviÅ¡e se govorilo o loÅ¡im uslovima u kojima radi naÅ¡a reprezentacija.

– Sakupili smo se svi da poÅ¡aljemo sadržajnu poruku. S obzirom da svake godine prolazimo kroz iste probleme… Od uslova moramo krenuti. Imamo velike probleme sa uslovima svake godine, da nemamo para, a nemamo se kome obratiti. Mi ne možemo osnovne stvari dobiti. Mi moramo razmiÅ¡ljati kako ćemo porodice smjestiti. Nemamo uslove, Äetvorica spavaju u sobi. Da djecu koju u budućnosti žele nastupati za BiH moramo osigurati normalne uslove. Kod nas je cirkus i odlazit će igrati za druge reprezentacije…- rekao je Jusuf Nurkić koji je prvi govoio.

Nakon Jusufa se obratio Džanan Musa.

– Stvari koje je Jusuf rekao su miÅ¡ljenje svih nas. Problem se mora rijeÅ¡iti odmah. Savez ima naravno ljude koji su sposobni da to rade, ali nemamo plan, nemamo uslove. Nemoguće da je u jednoj reprezentaciji Äetvorica spavaju u jednom sobi. Da dok spavaju, možda je nekome smijeÅ¡no, ali meni nije, da se dodiruju nogama. Ja bih se nadovezao na pripremne utakmice. Druge reprezentacije imaju devet-deset utakmica, mi dvije i to Obala SlonovaÄe, uz dužno poÅ¡tovanje – rekao je Musa.

RijeÄ je nakon njega uzeo kapiten Miralem Halilović.

– Htio bih reći da smo mi zahvalni na svim pomoćima, donacijama koji doÄ‘u do Saveza, ali bismo mi htjeli da Savez naÄ‘e naÄin da se finansira sam. NajÄešći problem je finansiranje, nema se para za ovo, nema za ono, ali svi su tu, dijaspora je tu, SFF je tu. Ja vjerujem kada bi se organizovale tri utakmice, sve bi se to moglo otkloniti. Å to ne postaviti fan shopove gdje bi se prodavali dresovi, Å¡to ne snimiti neku reklamu, pa da se naÄ‘e naÄin da se reprezentacija finansira.  Ne rade se stvari da se reprezentacija finansira, dosta puta je sve na bazi improvizacije, gaÅ¡enje vatre. ÄŒlanovi staffa spavaju u autu nakon Crne Gore, milion takvih primjera, ne želimo ih viÅ¡e navoditi jer bi bilo apsurdno – rekao je Halilović i dodao kako uprkos svemu koÅ¡arkaÅ¡i imaju jedan cilj.

– Ali opet miidemo sa jasnim ciljem da osvojimo turnir i želimo da se kvalifikujemo na Olimpijske igre – dodao je Halilović.

Medijima su se obratili i selektor košarkaša Adis Bećiragić, predsjednik KS BiH Dalibor Miloš i Kenan Magoda, ministar kulture i sporta KS.

(Reprezentacija.ba)