BiH je u septembru 2004. godine utakmicom protiv Španije u Zenici otvorila kvalifikacije za SP 2006 u Njemačkoj, a fotografija sa press konferencije sa početka priprema danas budi romantičarske emocije.

Danas kada cigaretu ne smijete zapaliti ni na tribinama, fotografija koju nam je iz svoje arhive poslao čitatelj, na kojoj 45-godišnji Blaž Slišković u Međugorju vodi press konferenciju sa cigaretom u ruci izgleda kao iz nekog starog i dragog filma.

“Prije je sve bilo bolje, čak je i budućnost bila bolja” nečija je misao koja uvijek važi za stare fotografije i običaje koje pokazuju situacije koje nam danas izgledaju idilično, iako možda u trenutku nastanka i nisu bile takve kakve ih danas pojmimo.

U to vrijeme Baka sa cigarom i pepeljarom ispred sebe na press konferenciji bio je normalna pojava.

Da fotografija bude još “kultnija”, tu je do Bake na fotografiji i Slavica Pecikoza danas poznata kao magistrica sporta, novinarka i najviše kao dugogodišnji portparol Fudbalskog saveza BiH iz najboljih vremena naše reprezentacije. Od ranije još poznatija kao vrhunska košarkašica Bosne i Želje, koja je sa reprezentacijom Jugoslavije harala Olimpijadom, Svjetskim prvenstvom, Eurobasketom… Zašto ne spomenuti da se u Sarajevu zna da je zbog Slavice na utakmice dolazila čak i muška publika koja i nije toliko voljela košarku.

No, vratimo se na utakmicu, ako je ona uopšte i bitna.

Baka je protiv Španije izveo Hasagića, Salihamidžića, Spahića, Bajića, Musića, Grujića, Baljića, Bešliju, Misimovića, Barbareza i Bolića, a ovaj posljednji je donio euforiju kada je u 75. minuti postavio konačnih 1:1. Par minuta prije za 0:1 pogodio je Vicente.

Prije utakmice izrekao je izjavu, koja bi se uz malo promijenjenih podataka mogla pripisati i današnjim press konferencijama selektora BiH.

“Sve ide po planu. Ima problema vezanih za ozljede, ali vjerujem da ćemo do utakmice to riješiti. Ni za jednog od četvorice ozlijeđenih igrača nije upitan nastup. Ostali su spremni, zdravi. Jučer smo ja i direktor reprezentacije održali sastanak sa skupinom starijih igrača, koji po običaju prakticiramo na početku priprema i došli smo do spoznaje da ovo što se događalo oko mene ni u čemu nije poremetilo njihov odnos prema meni i moj odnos prema reprezentaciji. Naprotiv, to nas je dodatno učvrstilo. Sve negativno što je pisalo u vezi s mojim slučajem je dodatno motiviralo ekipu, veći sam optimista nego pred okupljanje. Igrači su se ponijeli kao profesionalci i u jednom trenutku su čak rekli da ih zanima samo to da odrade utakmicu za BiH što kvalitetnije. To je jako pozitivno”, izjavio je Slišković.

“Prvi treninzi su pokazali što nam znači utakmica. Nije svejedno hoćemo li startati pobjedom ili neriješenim rezultatom. Namjerno sam izostavio poraz jer niko u ovom trenutku ne pomišlja na takvo nešto, što može zvučati i malo preambiciozno. Mislim da ekipa u srijedu neće podbaciti, a ako i podbaci, negativan rezultat ne dolazi u obzir”, optimistično poručuje izbornik.

“Dodao je kako ga Španci i njihovi problemi uopće ne zanimaju: “”Sve o njima saznajem preko novina. Uglavnom kritiziraju španskog izbornika zbog Raula koji je u ekipi iako je izvan forme. Međutim, najmanje me interesuju njihovi problemi jer imam dovoljno i svojih, pa zašto bih se opterećivao tim. Utakmicu Španija – Venezuela, igranu prije 15-ak dana , gledao sam po ko zna koliko puta. Dobit ćemo snimku njihove utakmice sa Škotima i nadam se da ćemo do ponedjeljka, kada ćemo održati dva finalna treninga, imati vremena da uočimo još neke stvari. Imaju dosta dobrih strana, ali i stvari koje možemo iskoristiti. Nisu nepobjedivi, mislim da u potpunosti nisu spremni kao kolektiv, ni kao pojedinci. Moramo iskoristiti ovaj trenutak kada su naši igrači fizički spremni da mogu izdržati napor i značaj ovakve utakmice.”

(Reprezentacija.ba)