Željezničar će u okviru prvog pretkola Konferencijske lige dočekati Dinamo Minsk, a tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili šef struke, Nermin Bašić i kapiten, Aleksandar Kosorić.

Trener Plavih Nermin Bašić kazao je da njegovi izabranici jedva čekaju utakmicu.

“Jedva čekamo Evropu, četiri sedmice priprema, je li dovoljno, vidjećemo, fali nam još da budemo kondiciono na nivou, naš protivnik je odigrao 14 utakmica u ligi, jako puno trče, postigli su 34 gola, teško smo dobijali informacije jer su isključeni sa svih platformi, ali smo se jako dobro spremali.

Četiri sedmice dobro radimo, predani su svi u svlačionici, dobra je atmosfera, da li ćemo to uspjeti krunisati sad odmah u Evropi, ne znam, ali sigurno da imamo želju da to napravimo. Ne smijemo izgoriti u toj velikoj želji i da igramo kao navijači, moramo biti disciplinovani tako da nekako tu sinergiju pokušamo sprovesti u djelo onako kako trebaš, da igraš na rezultat, da si hrabar, da si odvažan, ali moraš biti na top nivou taktički.

Nadamo se prolasku dalje, ne bojimo se nikoga, ali igramo protiv ekipe koja je prije sedam-osam godina igrala Evropsku ligu. Vjerujem u svoje momke”, kazao je Bašić i dodao:

“Na bjeloruskih 3-5-2 mi ćemo se vjerovatno morati prilagoditi, ali bez obzira na sve očekujem od ekipe da promijeni tri formacije i da igra u tri sistema. Iznenađen sam kako su momci dobro prihvatili promjenu formacije, ali očekujem da budemo taktički fleksibilni i da nas je teško pročitati.

Neuporedivo najveći problem je što su oni odigrali 14 utakmica, a mi samo tri. Sa čim mi to možemo nadoknaditi? Sa našim navijačima.

Ne smijemo, srce mora biti pametno, vruće srce, hladna glava i da to bude ključ svega. Mora biti discipline. Stvarno želimo od prve minute da budemo borbeni, ali da budemo maksimalno mentalno na nivou, te da taj deficit smanjimo.”

Foto: FK Željezničar

Kapiten Aleksandar Kosorić respektuje protivnika, ali ističe da Željo igra na svom terenu te da je to nešto posebno.

“Šef je dosta tih stvari rekao, dosta smo kroz analize vidjeli o kakvoj se ekipi radi. Radi se o kvalitetnom protivniku koji ima iskustva u Evropi, moramo im dati respekt, ali igramo kući što je nešto posebno. To je dodatni vjetar u leđa, ali i dodatna obaveza da budemo pravi.

Ovo je samo prvo poluvrijeme, imaju dosta kvalitetnih pojedinaca, ali se nadam da ćemo uz dobru podršku ostvariti dobar rezultat. Atmosfera je dobra, novi momci su primili Željin gen i mislim da ćemo sutra biti pravi.

Imali smo određene analize, radi se o jako visokoj ekipi, dosta smo ih skautirali, gledali smo njihove kretnje, radi se o kvalitetnim igračima, no moramo biti maksimalno koncentrisani kako nas ne bi ugrozili. Moramo biti disciplinovani i koncentrisani u svakom momentu”, rekao je Kosorić i dodao:

“Navijači su brzo pokupovali karte, vidimo ove momke koji bukvalno rade 24 sata na pripremi utakmice. Pomislim da su dostigli maksimum, ali oni pređu na novi nivo.

Jedino što možemo je da ostavimo maksimum na terenu, ali nije lako se odužiti tim ljudima koji daju novac, vrijeme i rekao bih živote za Želju. Želim da sve bude na novom sportskom nivou i da sve prođe u fer i korektnoj atmosferi.”

Utakmica Željezničar – Dinamo igra se od 20,30 sati uz direktan TV prijenos na kanalu My TV.

(Reprezentacija.ba)