Bivši selektor BiH, Faruk Hadžibegić, gostovao je na televiziji Hayat u emisiji “Istraga sedmice” gdje je govorio o odlasku iz reprezentacije BiH.

“Ljut sam na sebe. Ne kajem se zato što je fudbal moj posao i želio sam da pomognem. Mislim da naš fudbal ide dobrim putem. Ima pozitivnih stvari koje mi ne komuniciramo. Ljut sam što nisam slušao svoj razum nego svoje srce.

Mene je ta želja vodila da pomognem. Mislim da sam do sada bio koristan i da mogu biti. Pravi se nova atmosfera. Bilo je pozitivnih stavri gdje sam mislio da se može nastaviti taj tok. Izgleda da sam progriješio u procjeni. Kriva je atmosfera u državi što odlazim.

Sve je pomiješano i sport i politika. Uvijek je kriza za neku odluku. Neko će reći da se žalim. Ne žalim se niti pravdam. Situacija je takva da se iskoristio trenutni rezultat. Igrali smo sa favoritima ove grupe. Naši protivnici su uspjeli da obezbijede veći broj bodova jer su igrali sa lakšim protivnicima”, kaže Hadžibegić i dodaje:

“Kad sam vidio kakva je situacija ja sam sjeo sa predsjednikom i donijeli smo zajedničku odluku da se raziđemo. Nije otkaz. Dogovorili smo se. Shvatili smo da se napravila situacija bez razloga.

Ne može se obezbijediti neki rezultat. Reprezentacija treba još da nauči, da stekne iskustvo. Prihvatio sam velikog srca da se raziđemo, mada se nadam da ćemo biti na Evropskom prvenstvu. Sve će se rješavati u zadnjim kolima.

Sve se zna kod nas. Mislim ti anonimni, više su oni pod pritiskom nego ja. Oni nemaju kapacitet da ostanu pod pritiskom. Uvrijedila izajva Irfana Durića da Hadžibegić nije imao podršku, pa čak ni igrača. Ne osjećam se da me izdao igrač.

Izjava me uvrijedila. Ja sam gospodski izašao poslije utakmice i rekao ja sam krivac. Mogu potvrditi podršku od igrača. Mogu potvrditi da dio u meni tvrdi da on to nije rekao. Imam dokaze. Jasno vam je pod kakvim uslovima sam radio”, kazao je Hadžibegić za Hayat.

Podsjetimo, Faruk Hadžibegić i NS/FS BiH su prošle sedmice potpisali sporazumni raskid ugovora nakon što su Zmajevi ubilježili tri uzastopna poraza bez postignutog gola.

(Reprezentacija.ba)