Mehmed Baždarević već više od dvije godine je bez angažmana, a mediji ga navode na listama trenera koji bi mogli da kandiduju za nasljednika Faruka Hadžibegića na klupi BiH.

“Moj kolega Hadžibegić više nije selektor, a našem Savezu sam na dispoziciji, zainteresiran sam da nastavimo tamo gdje sam stao prije nekoliko godina” poručio je Baždarević za Federalnu Televiziju.

Baždarević je istaknuo da je itekako involviran u tim.

“Odlično poznajem naš tim. Mislim da imamo kapaciteta sa ovim iskusnim i mladim igračima da napravimo rezultat. Imam projekat, imam viziju da možemo na EURO”, rekao je za FTV iz Francuske nekadašnji kapiten i selektor nogometne reprezentacije BiH.

Cijelu izjavu za Federalnu Televiziju možete pročitati ovdje.

Baždarević je prije nekoliko dana govorio i za Reprezentacija.ba.

Razočaran poslije sramotne predstave protiv Luksemburga bh. fudbalera je i Mehmed Baždarević. Pod njegovim vodstvom Zmajevi su, podsjetimo, u martu 2016. pobijedili u gostima Luksemburg rezultatom 3:0.

– Iskren ću biti, utakmicu nisam gledao, na jučerašnji dan sam sahranio oca i bio sam u skroz nekom drugom raspoloženju… Neću reći da je ovo katastrofa, ali sami sebi smo zakomplikovali situaciju i pitanje je šta možemo do kraja kvalifikacija. Moje mišljenje je da smo mi ti koji smo po kvalitetu odmah iza Portugala i da tako stanje treba biti i na tabeli,
 kaže Meša na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Loši rezultati ostavili su Zmajeve samo na matematičkim šansama za odlazak na Euro. Dodatno je zabrinjavajuće to što je ovo bio treći uzastopni poraz bez postignutog gola.

– Iako je kroz dosadašnje kvalifikacije bilo i dobrih momenata, u tri utakmice ne postići gol, a želiš da ideš na Evropsko prvenstvo, to nikako ne ide jedno s drugim. Ne znam… Neke stvari se moraju mijenjati. Ko je krivac? U fudbalu je tako da prvo prstom upireš u igrače i trenera, pa onda u rukovodstvo, ali da govorim o tome bez neke detaljnije analize – nije pametno.

Baždarević je vodio reprezentaciju od 2014. do 2017. godine. Žao mu je, kaže, što nije do kraja odradio posao kako je to zamišljao.

– Tri godine sam bio selektor, znam kako sam radio, šta sam želio… Volio bih da sam taj projekat doveo do kraja. Sjećam se kada smo pobijedili Luksemburg u gostima 3:0 da je bilo kritika, u smislu, samo tri gola?! Danas kažu da je luksemburški fudbal u progresu. Kako oni napreduju, tako napredujemo i mi, to ne može biti nikakvo opravdanje. Ovo sebi nismo smjeli dozvoliti, pogotovo na domaćem terenu, podvukao je Baždarević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Baždarević je reprezentaciju vodio u 24 utakmice, ostvario 14 pobjeda, četiri remija i šest poraza. Kao najveći uspjeh ostaće upamćen izboreni baraž za EURO 2016.

(Reprezentacija.ba)