Danas je u Tokiju otkriven spomenik Ivici Osimu.

JEF United, klub koji je sa mnogo uspjeha trenirao Ivica Osim, je objavio fotografije biste u glavnom gradu Japana.

Ovom događaju prisutvovala je i porodica Osim, tačnije supruga Asima te sin Amar.

Japanci su na ovaj način još jednom pokazali koliko cijene čovjeka koji je ostavio takav trag u japanskom fudbalu, da postoji više knjiga i filmova koji analiziraju njegov rad. A koliko ga cijene, najbolje dokazuje činjenica da ga i danas nazivaju “učiteljom” što se u Japanu smatra najvećom čašću.

Država Japan Osima je i zvanično odlikovala. 2016. godine mu je dodijeljen Orden izlazećeg sunca kao kao priznanje za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijevanja između Japana i BiH.

Osim je u Japan sitigao 2003. godine nakon osam godina provedenih u Sturm Grazu. Švabo je vodio Jef United od 2003. do 2006. godine kada preuzima reprezentaciu Japana.

Sa JEF unitedom 2005. godine osvaja titulu prvaka Japana.

Nažalost, nakon godinu mandata na klupi reprezentacije Japana doživljava moždani udar zbog kojeg završava trenersku karijeru.

I drugi gradovi su ukazali čast Ivici Osimu. Legendarni Švabo je nedavno u rodnom Sarajevu dobio ulicu. Zvornička ulica, koja vodi prema stadionu Grbavica, je preimenovana u Bulevar Ivice Osima.

Na stadionu Grbavica postavljena je i spomen ploča u čast Ivice Osima.

Također, u austrijskom Grazu trg je dobio ime po legendarnom Osimu. Štajerska ga je 2021. godine odlikovala i “ordenom časti Štajerske”.

Ivica Osim preminuo je prošle godine u austrijskom Grazu.

(Reprezentacija.ba)