Marijan Budimir (44) novi je trener NK Široki Brijeg, zvanično je potvrdio bh. premijerligaš.

Budimir na Pecaru stiže nakon fenomenalnih rezultata na kupi juniorskog tima HNK Hajduk.

Novi trener Širokog je u protekloj sezoni juniorske Lige Šampiona sa Hajdukom izbacio Man. City, Borussiju iz Dortmunda, Milan i stigao do finala gdje je poražen od nizozemskog AZ Alkmaara.

“Budimir je i kao igrač bio dio Hajdukove škole fudbala, iz koje se još kao kadet otisnuo u talijanski Udinese Calcio 1896, a zatim je tokom karijere nastupao za klubove u Sloveniji, Litvaniji i Hrvatskoj. Od aktivnog igranja fudbala oprostio se 2014. godine kada je i formalno “okačio kopačke o klin”.

Odlučio se tada za trenerski posao koji je započeo u rodnom gradu, doduše u školi nogometa RNK Split, gdje je vrlo rezultatima privukao pažnju na svoj rad i na ljeto 2016. prešao na Poljud.

U Hajdukovoj školi fudbala postupno se razvijao i čekao svoju priliku, stručno se usavršavao, između ostaloga u španskom Villarreal CF, da bi dočekao svoje vrijeme i potvrdu svoje kvalitete.

U ljeto 2020., nakon čak osam godina čekanja doveo je juniore Hajduka do naslova prvaka Hrvatske. No, tu nije stao s uspjesima, nego je isto učinio i sljedeće dvije sezone, a kruna svega je bila prošla sezona kada je s juniorima splitskih Bilih postao viceprvak Europe.

Ovaj trijumfalni put Hajdukovih juniora unazad tri godine zapravo je Budimirov put – koji sada nastavlja u seniorskom fudbalu kao trener Širokog Brijega”, saopšteno je iz NK Široki Brijeg.

Široki će novog trenera i njegov stručni štab predstaviti 19. juna u press salonu na Pecari u 12,00 sati.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16