Bh. košarkaš koji trenutno igra za Minnesotu, Luka Garza (24), o svojoj karijeri, Bosni, i drugim temama govorio je za Raport.

Luka Garza kaže da je često dolazio u Bosnu iz SAD-a.

“Da, često sam boravio u Evropi. Kao dijete sam s majkom, ocem i sestrom svako ljeto nakon škole dolazio u Evropu. Tu smo bili po tri mjeseca. Prvo bismo posjećivali moje rođake u Italiji, u Udinama – Amara, Mirzu i Denisa. Potom bismo dolazili u Bosnu, u Sarajevo.

Definitivno postoji mnogo razlike između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, ali volim obje države. Uživao sam u Sarajevu, posebno odrastajući uz djeda Refika Muftića (legendarni golman FK Sarajevo, op. a.).

Vidio sam koliko poštovanje ljudi u gradu imaju prema njemu, kao bivšeg fudbalera, ponos koji osjećaju zbog njega. Za mene je to bilo divno iskustvo, veoma inspirativno. Želim biti kao moj djed Refik Muftić”, kaže Luka Garza za Raport.

Luka kaže da mu je dres BiH bio velika želja.

“Dres reprezentacije BiH je moja želja već mnogo godina. O tome sam dugo razmišljao, još od koledža.

Bio sam u kontaktu sa Savezom, naravno. Međutim, trebalo je riješiti neke administrativne stvari, oko pasoša… Kako je za reprezentaciju igrao i moj rođak Amar Alibegović, to mi je bio još već motiv, da igram s njim.

Tokom godina imao sam šansu da igram za SAD, ali meni je proritet bio igrati za Bosnu. Prošle godine sam uspio dobiti pasoš BiH, ali to nije bilo pravo vrijeme. Ovo ljeto se perfektno uklopilo. Veoma mi je drago da ću igrati za reprezentaciju”, kaže Luka, a potom je govorio o Jusufu Nurkiću.

“Sreli smo se prošle godine, bio je veoma dobar prema meni, veoma cool. Kada sam igrao za Blazerse u ljetnoj ligi bio sam nekoliko dana u Portlandu. Pozvao me je u svoju kuću, upoznao s familijom. Bilo je i roštilja, ćevapa…

Upoznali smo se, družili. To je bilo zaista sjajno za mene. I ove godine smo se vidjeli nekoliko puta. Zadovoljstvo je i privilegija poznavati tako sjajnog igrača i čovjeka”, ističe Garza.

Cijeli razgovor sa Garzom možete pročitati ovdje.

(Reprezentacija.ba)