Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Adnan Mravac napravio je izvrstan posao u Austriji. 

Kao igrač Mravac se Austriji ujedno i najviše etablirao odigravši skoro 250 utakmica u tamošnjoj Bundesligi. Zbog svega toga u ovoj zemlji i danas uživa poštovanje, čemu u prilog ide i to što su ga čelnici ambicioznog Stripfinga ljetos postavili za sportskog direktora. 

S godinama Mravac je poprimio mentalitet Zapada – rad, red i disciplina. Radeći kao sportski direktor vukao je odlične poteze, igrači su mu vjerovali, a vodstvo kluba sve to slijedilo.

Rezultati su vidljivi. Po prvi put u historiji Stripfing je izborio promociju u 2. ligu u kojoj su brojni bivši prvoligaši poput Kapfenberga, Vorwarts Steyra, Admire, St. Poltena…  

Foto: Reprezentacija.ba

NAPRAVIO ODLIČAN POSAO

– Druga liga se ‘ganjala’ posljednje tri godine, a evo sada, nakon mog dolaska, uspjelo se u tome. Doveli smo odličan trenerski tim i sve se poklopilo. Generalno, moj posao po dolasku bio je da produžim ugovore igračima koje smo i dalje vidjeli tu i da procijenimo ko bi to mogao biti pojačanje koje će nas do cilja dovesti. Cijelu sezonu sam pratio kako treninge, tako i utakmice, zajedno s trenerom konstantno se radilo da ekipa bude u taktu. Par puta smo mijenjali formaciju, pozicije igračima, a na koncu smo našli i formulu za uspjeh. Za mene je ovo jedna odlična priča koja će mi pomoći da se razvijam u ovom poslu, priča nam Mravac koji je ‘baterije napunio’ u Bihaću iz kojeg je krajem devedesetih i krenula njegova fudbalska priča.

POSTAJU FILIJALA AUSTRIJE BEČ  

Sa čelnicima kluba je, kaže, u završnim pregovorima oko produženja saradnje. Pred sebe je već postavio nove ciljeve, a posao koji radi sa saradnicima prepoznali su i u bečkoj Austriji koja Stripfing vidi kao filijalu.

– Da, tačno je da je plan da završimo kooperaciju sa Austrijom Beč, što nam donosi odlične mogućnosti. Prije svega, trenirali bismo u njihovom kompleksu, slali bi kod nas najveće svoje talente da se razvijaju… U suštini, sve bismo koristili što i njihov prvi tim, od teretane do restorana, imali bismo na raspolaganju sobe za analizu, oružara koji je stalno tu, nekoliko masera… Cijeli naš klub bi bio na većem profesionalnom nivou i svi bismo napredovali u svim segmentima“, kaže Mravac za Reprezentacija.ba portal.

Foto: Reprezentacija.ba

Osim što je godinama nosio dres austrijskog Mattersburga, kao fudbaler Mravac se okušao još u Norveškoj, Njemačkoj i Belgiji, a jedno vrijeme bio je i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Sve to danas mu je od velike koristi kada radi kao sportski direktor. 

– Kako da ne. Jednu već odličnu mrežu iz igračkih dana sada samo dodatno razvijam, a kao sportski direktor, lakše mi je i da ekipu pratim sa trenerom i tražim najbolja rješenja. U ostalim stvarima dodira nema jer se radi o administraciji. Ima prednosti i mana. Granica se treba poznavati da se trener i ostali ne osjećaju ugroženo. Sve se svodi na timskom radu, mada, naravno, da je zadnja odluka kod mene, dodao je Mravac. 

(Reprezentacija.ba)