Mnogo se prašine diglo nakon meča Željezničara i Igmana u kojem Plavi nisu bili zadovoljni suđenjem glavnog arbitra Sabrije Topalovića.

Kako kažu igrači Želje, Topalović ih je tokom utakmice vrijeđao i provocirao, a najgore je na kraju prošao Edin Cocalić koji je nakon meča dobio crveni karton zbog, kako se navodi u zapisniku, psovanja Sabriji Topaloviću.

Edin Cocalić se oglasio na svom profilu, a u njegovu zaštitu stao je Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH.

“Dešavanja na terenu stadiona “Grbavica”, nakon utakmice 29. kola Premijer lige BiH, u kojoj je domaći Željezničar dočekao Igman iz Konjica pronaša su svoje mjesto u javnosti. Naime, glavni sudija utakmice Sabrija Topalović, dao je direktan crveni karton Edinu Cocaliću, igraču Željezničara, a u svom sudijskom izvještaju obrazložio je svoj potez “neprimjerenim ponašanjem i psovanjem sudiji”.

Igrač se oglasio putem svojih profila na društvenim mrežama, rekavši da je sam sudija tokom čitave utakmice vrijeđao i upućivao psovke igračima domaćeg tima.

S obzirom na to da je riječ o besprijekornom profesionalcu, s bogatom internacionalnom i reprezentativnom karijerom, „Sindikat“ ovim putem želi stati u zaštitu Edina Cocalića. Pozivamo takmičarsku komisiju NSBiH, te disciplinske organe da ispitaju sve okolnosti, koje su dovele do odluke sudije Topalovića.

Također, zahtijevamo da se detaljno istraži ponašanje sudije na utakmici. Jasno je da nijedan akter fudbalske utakmice, ne smiju upućivati euvrede bilo kome, po bilo kojoj osnovi.

Oni trebaju biti primjer drugima, ali i mlađima, kao sportisti i radnici u sportu.

Ipak, svjedoci smo da sudije i službena lica sve češće postaju „glavne zvijezde“ naših utakmica zbog svojih loših izvedbi, međutim vrijeđanje igrača od strane sudije, prelazi svaku granicu.

Zahtijevamo da se takvo ponašanje, ako se ispostavi tačnim, a što je jednostavno istražiti s obzirom na veliki broj direktnih svjedoka, kazni i rezultira trajnim odstranjivanjem sudije Topalovića s fudbalskih terena”, poručili su iz Sindikata.

Ranije se nekadašnji reprezentativac BiH oglasio na svom profilu.

“Prije svega želio bih da se izvinim našim navijačima, mojim suigračima i svim uposlenicima mog kluba zbog moje reakcije na kraju utakmice. Uvijek sam kroz svoju karijeru težio da budem profesionalan i da poštujem protivnike i sve aktere utakmice.

Sinoć nisam mogao da istrpim uvrede koje su dolazile od glavnog sudije. Sudija, koji bi trebao da bude glas razuma i pravde na terenu u više navrata tokom utakmice psovkama i provokacijama vrijeđao je moje suigrače i mene. Ponižavanje igrača od strane sudije nisam nigdje nikada vidio, niti doživio.

Žao mi je što sam odgovorio istim jezikom dotičnog i ne bježim od odgovornosti, ali se nadam da će ovakvi likovi za dobrobit našeg sporta i mladih fudbalera koji stasavaju širom Bosne i Hercegovine biti uklonjeni iz našeg fudbala.

Nažalost već duži period svjedoci smo sudijskih lakrdija koje se dešavaju na svim stadionima naše države..ostaje nada da će doći vrijeme kada će igrači i navijači na svakom fudbalskom terenu imati fer uslove za sportsko nadmetanje”, napisao je Cocalić.

(Reprezentacija.ba)