Manje od dva mjeseca ostalo je do narednih utakmica u kvalifikacijam za EURO 2024.

BiH će 17. juna gostovati Portugalu, a zatim tri dana poslije ugostiti Luksemburg.

Gledajući na trenutnu formu Zmajeva selektor Faruk Hadžibegić imaće dovoljan igrački kapacitet da ispuni realne ciljeve u junu.

Tri boda iz ove dvije utakmice su imperativ, a sve preko toga bi bila senzacija. Eventualni remi protiv Portugala u gostima uveliko bi ispravio naivno propuštene bod(ove) u Bratislavi, gdje smo gledajući na kvalitete ekipa na terenu objektivno mogli Slovačku napustiti neporaženi sa puno povoljnijom situacijom na tabeli nego što je sad.

Na teren su se vratili povrijeđeni Džeko, Pjanić i Kolašinac, a raduje bolja forma igrača koji su “ispali” sa Hadžibegićevog spiska u odnosu na onaj Ivajla Peteva – poput Luke Menala iz Dinama, Darija Šarića iz Palerma, ili Dine Hotića iz Cercle Brugge koji mogu po potrebi donijeti dodatnu injekciju poleta na terenu u toku utakmice.

Posebno dobra informacija je ta da je Dennis Hadžikadunić napokon dobio priliku u Mallorci te uvezao dvije utakmice u Primeri. Oba puta našao se u početnom sastavu. To direktno znači i jaču zadnju liniju BiH u duelima u junu.

Uspije li se Said Hamulić nametnuti u konkurenciji Toulousea i on bi vrlo lako mogao biti novo ime na spisku.

Iako je realno da do juna bude promjena u formi i zdravstvenom biltenu, objektivno se već sada može naslutiti da će BiH imati dovoljan kapacitet da ostvari zacrtano – minimalno tri boda u dva meča protiv Portugala i Luksemburga.

Luksemburg u BiH dolazi predvođen prvom zvijezdom Leandro Barreirom kojeg u 23. godini Mainz procjenjuje na 10 miliona eura. Tu je još šest igrača vrijednosti preko milion eura.

Ne dovoljno za bilo kakav alibi, ali dovoljno za oprez zdravog razuma, kako nam se bez potrebe ne bi ponovo dogodio kiks poput onog u Bratislavi.

Tabelu i raspored pogledajte ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16