Selektor Faruk Hadžibegić (65) sigurno može dobiti prolaznu ocjenu za prva dva mjeseca svog mandata.

Hadžibegić je vrlo aktivno počeo obavljati funkciju selektora Bosne i Hercegovine.

Nedostatak prijateljskih utakmica do početka kvalifikacija nadomjestio je posjećivanjem igrača, a sve kako bi se napravila što bolja kohezija u ekipi do Islanda i Slovačke u martu.

Uz to Hadžibegić je prvi selektor koji je posjetio klubove u Premijer ligi BiH.

“Nema dobre reprezentacije bez dobre domaće lige” istakao je Hadžibegić. To je donekle i istina, jer u mnogim državama omladinske selekcije klubova izgrađuju sličan sistem igre upravo prema dogovoru sa fudbalskim savezima svojih država. Samo rijetke poput BiH imaju sreću da im druge države “odgoje igrače”.

Možda ono najvažnije za radost “širokih masa”, selektor je dao svoj maksimum da privoli takve igrače na europskom horizontu da obuku dres Bosne i Hercegovine. Uspio je sa Benjaminom Tahirovićem iz Rome, u proceduri je i Denis Huseinbašić iz Kolna, a raspucanog golgetera Saida Hamulića iz Toulousea i nije trebalo moliti – on nije ni pomišljao da igra za drugu reprezentaciju.

Da zna i šta su odnosi sa javnosti pokazao je otvaranjem direktnog kanala za odgovaranja na pitanja navijača. Glavobolja za press službu Fudbalskog saveza BiH, ali potez koji mu je sigurno povećao popularnost dodatno među navijačima. Svakako je već dugo praksa da čelnici FS BiH komuniciraju sa javnosti mimo službenih kanala saveza, što je u većini država nezamislivo.

Naravno, pred njim je najvažniji zadatak, i onaj po kojem će u konačici jedino i biti ocijenjen, a to su rezultati na utakmicama. Neće biti lako jer Bosna i Hercegovina odavno nema igrača koji će u veznom redu promijeniti frekvenciju igre na veću i donijeti dominaciju na terenu na utakmicama u kojima se igra na pobjedu. Kao što je to nekada radio Zvjezdan Misimović.

Gotovo svi selektori bili su žestoko kritikovani tokom svog mandata, a rijetki od njih su poput Sušića i Peteva poslije odlaska sa klupe BiH okivani u zvijezde.

Šta drugo poželjeti Hadžibegiću, nego da i tokom i poslije mandata ostane upamćen kao dobar i uspješan selektor!

Naravno ni Hadžibegić nije svima po volji. Dok su Safeta Sušića kritikovali što ne obilazi igrače u klubovima, stotine navijača Hadžibegića “proziva” po društvenim mrežama upravo zato što posjećuje igrače i tobože diže troškove FS BiH.

Nije se rodio ko bi narodu ugodio.

(Reprezentacija.ba)