Dan prije 88. rođendana preminuo je Miroslav Ćiro Blažević. Trener svih trenera i nekadašnji selektor naše fudbalske reprezentacije napustio nas je nakon dugotrajne borbe s karcinomom prostate, a vijest o njegovoj smrti potresla je, kako BiH, tako i cijeli region.

Ako bismo morali izdvojiti jednog od fudbalera koje je Ćiro posebno cijenio u svojoj karijeri onda je to Safet Nadarević. U periodu dok je vodio Zmajeve, ovaj Cazinjanin je zajedno sa Emirom Spahićem bio stub odbrane našeg tima, stavljao je glavu gdje mnogi ne bi kopačku, a s njim je u dva navrata sarađivao i u Zagrebu.

Nadarević je na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal bio prilično emotivan kada smo mu spomenuli Blaževića.

– Ujutro kada sam ustao, dočekala me je poruka od mog oca, on mi je javio da Ćire više nema. Suze se počele same da idu. Baš me je pogodilo. Svaka riječ je suvišna kada govorimo o takvom čovjeku. S razlogom su ga zvali ‘Trener svih trenera’, uistinu je to i bio, ponosan sam što sam imao priliku da radim s njim. Sve one lijepe stvari koje sam doživio kroz karijeru, dugujem upravo njemu – kaže nam Nadarević.

Kako kaže Nadarević, najbolje partije pružao je upravo pod Ćirinom palicom, a to mu je kasnije omogućilo i transfer u Tursku te mjesto startera u reprezentaciji. Dodaje kako se sa legendarnim trenerom imao poseban odnos.

– Puno je zaslužan za sve ono što sam napravio. Imali smo poseban odnos, znao je da ga nikada neću izdati, a otkrit ću vam i jednu anegdotu. Po povratku mom u Zagreb, čekala nas je teška utakmica s Dinamom u Veslačkoj, baš se osjećala napetost. I on sam je bio mnogo nervozan iako to nije želio priznati. Dan prije utakmice prilazim mu na treningu i kažem: ‘Šefe, ne bojte se, sutra ćemo izginuti za pobjedu’. Na kraju smo i pobijedili, a onda me čeka on sa smiješkom i kaže: ‘A znaš li ti šta je rekao moj otac pokojni? Nema prijatelja bez muslimana’ Baš smo se ismijali tad, prisjeća se Nadarević.

Posljednji ispraćaj Ćire Blaževića će se održati u srijedu u 13 sati u zagrebačkoj Aleji velikana.

(Reprezentacija.ba)