Predsjednik FK Željezničar Edis Kovačević odgovarao je na pitanja aktivnih članova kluba sa Grbavice.

Željezničar je na zvaničnom Youtube kanalu objavio prvi dio njegovih odgovara.

Navijače Plavih najviše je zanimala situacija sa potencijalnim investitorom Eldinom Diglisićem.

“Ono što moramo reći da nismo uspjeli finalizirati i potpisati ugovor sa Eldinom Diglisićem. Imali smo odluku da je on izabran za strateškog partnera. Nažalost, ugovor nije potpisan. U pripremi je novi javni poziv za strateško investiranje u FK Željezničar.

On će biti vrlo brzo objavljen i na taj poziv se i Eldin Diglisić kao potencijalni partner može prijaviti. Zašto je on odustao, ne znamo ni mi, nije nam iskomunicirao” govori Kovačević i nastavlja:

“Idemo dalje, pitanje strateškog partnerstva, investiranje u klub ostaje nam stalna obaveza. Ono što je bitno reći našim članovima i navijačima je da ova garnitura ljudi neće dozvoliti fantomsku privatizaciju kluba.

Nećemo klub nikome predati tek tako i nemamo mandat da klub predamo u ruke nekog investirora i da poslije budemo izloženi značajnim rizicima poslovanja i opstanka. Mi vodimo politiku kluba kao da investitor nikada neće doći, ali radimo na tome da on dođe.

Investitor jeste prioritet jer će se s njim lakše i brže postići ciljevi. Ipak, to nećemo raditi pod svaku cijenu. Željo je narodni klub. Klub naroda, navijača i članova.”

Kovačević se osvrnuo i na obaveze kluba prema Poreznoj upravi FBiH.

“Porezni dug Želje je 3,65 milona KM, od čega se 1,4 miliona odnosi na kamatu, a glavnica je 2,25 miliona. Naš kratkoročni cilj je da otplatimo dug koji je nastao do 31.12.2018. godine.

Tu smo dužni još nekih 560.000 KM. Kada to otplatimo, stičemo pravo na otpis 1,3 miliona KM kamate. Onda će se dug svesti na 2019., 20120. i 2021. godinu i to je nekih 1,7 miliona KM. To je neki naš kratokorčni plan.”

Predsjednik Željezničara kazao je i da u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo postoje aktivnosti na osposobljavanju poslovnih prostora na istočnoj tribini stadiona Grbavica, kao i etažiranju sjeverne tribine.

Tvrdi da bi to u budućnosti klubu moglo donijeti značajne prihode.

Kovačević je govorio i o ciljevima prvog tima.

“Svjedoci smo da Željo polako podiže kvalitet u sportskom segmentu. Naš Samir Bekrić, koji je dugo tu i ima mnogo međunarodnog iskustva i poznanstva, ima povjerenje i odgovoran je za sportski segment. Kreirala se dobra ekipa. Spoj mladosti i iskustva.

Dali smo povjerenje i šefu stručnog štaba Edisa Mulalića. Želimo da igramo časno i pošteno te da zalaganjem opravdamo povjerenje naših navijača. Jedinstvo nam treba kao nikada. Zadovoljni smo jer imamo mir ovdje u Konjicu.”

(Reprezentacija.ba)