Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je i zvanično dobila novog selektora. Bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva na klupi “Zmajeva” je naslijedio Faruk Hadžibegić koji je već imao priliku voditi naš državni tim od marta do oktobra 1999. uz učinak od dvije pobjede, dva remija te tri poraza.

Farukova karijera traje već dva desetljeća. Uz BiH vodio je i crnogorsku fudbalsku reprezentaciju te nekolicinu evropskih klubova, a novi debi na klupi “Zmajeva” će imati 23. marta protiv Islanda u kvalifikacijskom susretu za odlazak na Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj.

Da je njegovo imenovanje na mjesto selektora dobar izbor mišljenja je nekadašnji reprezentativac Branislav Krunić koji se javio za Reprezentacija.ba portal.

– Faruk uživa ugled, napravio je dobru kako domaću, tako i inostranu karijeru i zbog svega toga za mene je u ovom trenutku dobar izbor. Zna i kako stvari ovdje funkcionišu. Moramo držati do svojih legendi, upravo je on to, a osim toga što je naš ima i taj evropski način razmišljanja i ponašanja. Važno je to. Pogledajte Francusku, Nizozemsku…, njihovi igrači su različitih kultura, kolonija, a na koncu donose prevagu. I kod nas najviše dolaze iz dijaspore i važno je znati sve to uklopiti. On je u zrelim godinama, smatram da ima dosta snage i energije da kvalitetno obavlja dužnost selektora, a dolazi i u trenutku kada Savez i reprezentacija funkcionišu dobro. Pred njim nisu nikakve krizne situacije – kaže Krunić koji je kao igrač najveći trag ostavio igrajući u Rusiji.  

Krunić je mišljenja kako Hadžibegić na raspolaganju ima reprezentaciju s kvalitetom da izbori plasman na Evropsko prvenstvo, a određenim dijelom tome je, dodaje, doprinio i Petev.

– Ako ćemo analizirati prethodnika, činjenica je da je Petev dočekan “na nož”, nije bilo ugodno slušati i gledati njegovu prvu konferenciju za medije. U tom trenutku si mogao donijeti dvije odluke, rastati se s njim ili podržati ga, a na kraju u Savezu su se opredjelili za ovo drugo i, ispostavit će se, napravili dobar potez. Nekada je i dobro kada vas u startu ne podržavaju, od vas ne očekuju ništa i sve što poslije toga napravite ide vam u prilog. Petev je uradio neke dobre stvari i treba mu biti zahvalan, ali sada je tu novi selektor kojeg moramo podržati. Na kraju će mu suditi rezultat.

Zašto baš sada promjene? Pitanje je o kojem Krunić nije želio previše diskutovati.

– Nisam ja taj koji odlučuje… Mnoge stvari dođu iznenada, a da mi ne znamo pozadinu. Ja tako to gledam u životu. U Savezu su procijenili da je potrebna neka nova energija i očekujem da ćemo nastaviti ići uzlaznom putanjom te ostvariti cilj. To je Evropsko prvenstvo. Vjerujem da to možemo.

Upravo se Krunić pominjao kao jedan od pomoćnika u Hadžibegićevom stručnom štabu. Prema najnovijim informacijama na kraju to neće biti.

– O tome ne mogu ništa reći, to morate pitate one koji su pustili takve informacije u javnost. Prihvatam stvari onakve kakve jesu i prema njima nisam dio stručnog štaba, tako da na tu temu nemam šta drugo reći – na kraju je rekao Branislav Krunić koji je svojevremeno dres s grbom BiH nosio na šest utakmica.

(Reprezentacija.ba)