Sinoć je meč Portugal – Urugvaj nakratko prekinut u drugom poluvremenu kada je jedan muškarac utrčao na teren sa zastavom duginih boja.

Pored zastave koja promoviše LGBT populaciju, muškarac je nosio i majicu na kojoj sz bile poruke “Spasite Ukrajinu” i “Poštovanje iranskim ženama”.

Riječ je o Mario Ferriju, 35-godišnjem fudbaleru koji nerijetko utrčava na teren sa tribina, prekida utakmice i šalje određene poruke.

Ferri je igrao fudbal u brojnim klubovima u Italiji, San Marinu, Jordanu, na Sejšelima i Indiji, a trenutno je nogometaš italijanskog niželigaša Castel di Sangra. Na početku sezone igrao je za Tre Fiori, te je nastupio u meču kvalifikacija za Konferencijsku ligu protiv Fole Esch.

Ferriju je “hobi” prekidanje utakmica kako bi poslao određene poruke. Tako je 2010. godine utrčao na teren tokom utakmice polufinala Mundijala između Španije i Njemačke, a nosio je poruku talijanskom selektoru Marcello Lippiju.

View this post on Instagram

A post shared by Mario Ferri il Falco (@marioferrifalco)

Sokol, kako ga zovu, prekinuo je i finale klupskog Svjetskog prvenstva 2010. godine između Intera i Mazembea sa porukom i zahtjevom da Vlada Irana oslobodi Sakineha Mohammadija Ashtianija koji je bio osuđen na smrt kamenovanje. Četiri godine nakon toga je oslobođen.

Zanimljivo da mu je podršku poslao reprezentativac Portugala, Ruben Neves.

“Svi smo uz njega i podržavamo njegove poruke koje je poslao. Nadam se da mu se neće ništa loše desiti zbog toga. Razumjeli smo svi dobro šta je htio poručiti”, rekao je Neves.

(Reprezentacija.ba)