Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci koje se održava u Sarajevu od 4. do 11. novembra večeras je svečano otvoreno u kongresnoj sali hotela Hills.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su ekipe učesnice, delegati Svjetske Paravolley Federacije, članovi organizacionog odbora takmičenja, te ambasadori zemalja Japana, Srbije, Poljske, Egipta.

Na početku se obradio predsjednik Svjetske Paravolley Federacije Barry Couzner koji je istakao:

„Bosna i Hercegovina posjeduje ponosnu historiju u ovom događaju, osvojivši Svjetsko Prvenstvo za muškarce 2002 (Kairo), 2006 (Roermong) i 2014 (Elblag). Bosna i Hercegovina će ugostiti na teren ženski tim po prvi put – veliko postignuće – planiraju da ugoste svoje prvo Svjetsko Prvenstvo u sjedećoj odbojci. Nova historija nastaje u Sarajevu. Želio bih čestitati timovima koji su se kvalificirali i učestvuju u ovom veoma važnom događaju koji će omogućiti jednom muškom i jednom ženskom timu da učestvuju na Paraolimpijskim Igrama 2024 u Parizu. Nije jednostavno organizovati ovakav događaj u ovim teškim vremenima. Čestitam savezu sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine te želim puno sreće svim učesnicima.“

Prvenstvo, na kojem učestvuje 16 muških i 13 ženskih ekipa, zvanično je otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

„Sretni smo što su sa nama predstavnici 29 ekipa koji će se boriti za titule najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sport je oduvijek imao moć da nas na poseban način sve spoji, bez obzira na to odakle smo i koliko imamo. Siguran sam da je mnoge od vas sport izgradio i dodatno osnažio kako bi danas svi bili to što jeste. Kanton Sarajevo podržava veliki broj sportskih manifestacija, a posebno mi je zadovoljstvo istaći kao ministar da smo sretni što podržavamo seniorsko svjetsko prvenstvo u našoj državi.“

Istovremeno je otvoren i 13. kongres novih tehnologija u sportu u organizaciji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja koji ove godine nosi naziv „Sport za sve“. Povodom otvaranja kongresa obratili su se dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Haris Alić, te Helena Skogström ispred odjela za razvoj Svjetske Paravolley Federacije.

Zvanice su zabavljali članovi kulturno umjetničkog društva Baščaršija, te članovi sportsko plesnog kluba Bolero. Prve utakmice igraju se sutra, a prve na teren će ekipe BiH i Srbije koje će svoju utakmicu igrati u 15:30.

Foto: Amar Mahmutović
Foto: Amar Mahmutović

(Reprezentacija.ba)