U grupnoj fazi Lige Šampiona, Europa Lige i Konf. Lige odigrano je pet kola, a u nastavku donosimo pregled nastupa bh. fudbalera.

Liga Šampiona:

Edin Džeko je sa Interom izborio plasman u 1/8 finala Lige Šampiona. Inter je ostvario tri pobjede, te po jedan remi i jedan poraz. Bh. napadač je igrao na svih pet utakmica, a postigao je tri gola i dodao jednu asistenciju.

Rade Krunić je sa Milanom na drugom mjestu sa sedam bodova, tri manje od prvog Chelsea, i bodom više od Salzburga. Milan naredne sedmice u posljednjem kolu dočekuje Salzburg i pobjeda ili remi im donosi plasman u 1/8 finala Lige Šampiona. Krunić je nastupio na četiri meča.

Amar Dedić je oduševio sve svojim nastupima u Ligi Šampiona. Desni bek je odigrao svih pet utakmica, a njegov Salzburg mora savladati Milan u posljednjem kolu ukoliko želi u 1/8 finala Lige Šampiona. Treće mjesto donosi plasman u Europa Ligu.

Luka Menalo zbog povrede nije igrao do sada u grupnoj fazi Lige Šampiona. Dinamo ima priliku da ukoliko iznenadi Chelsea u Londonu da se plasira u Europa Ligu kao trećeplasirani.

Sead Kolašinac je ove sezone ubilježio tri nastupa u Ligi Šampiona. Njegov Marseille je posljednji na tabeli, ali i dalje sa realnim šansama čak za 1/8 finala.

U veoma izjednačenoj grupi imaju šest bodova, Sporting i Frankfurt imaju po sedam, a prvoplasirani Tottenham ima osam. U posljednjem kolu Marseille dočekuje Tottenham.

Europa Liga:

Kenan Pirić i Hrvoje Miličević sa AEK-om su osvojili četiri boda u pet kola i već su izborili nastup u 1/16 finala Konf. lige. Oba bh. reprezentativca su odigrala sve utakmice. U posljednjem kolu gostuju Rennesu.

Dennis Hadžikadunić i njegov Malmo su ostali bez šansi za plasman u nokaut fazu. Na posljednjem mjestu su bez bodova, a u posljednjem meču igrat će protiv Brage. Bh. defanzivac je odigrao sve utakmice.

Jusuf Gazibegović je sinoć sa Šturmom savladao Feyenoord i napravio odličan posao u borbi za nokaut fazu. Trenutno su drugi na tabeli sa osam bodova, prvi je Lazio sa isto toliko, a ispod su Feyenoord i Midtjylland sa po pet. U posljednjem kolu Šturm gostuje Midtjylland. Gazibegović je odigrao četiri susreta.

Ferencvaroš čiji dres nose Amer Gojak, Muhamed Bešić, Eldar Ćivić i Adnan Kovačević je osigurao plasman u nokaut fazu Europa Lige. Sa deset bodova su prvi na tabeli ispred Monaca, Trabzonspora i Crvene zvezde.

U posljednjem kolu gostuju Trabzonu. Gojak i Bešić su nastupili na svih pet utakmica, a Ćivić i Kovačević su odigrali po jedan meč.

Stjepan Radeljić će sa Sheriffom najvjerovatnije europski put nastaviti u nokaut fazi Konf. lige, odnosno potreban im je samo bod u posljednjem kolu kada dočekuju Omoniju. Radeljić je igrao na svim utakmicama.

Konf. liga:

Denis Huseinbašić sa Kolnom zauzima treće mjesto u grupi D Konf. lige sa sedam golova i u igri je za plasman u narednu rundu.. Huseinbašić je odigrao četiri meča. Koln u zadnjem kolu dočekuje Nicu i u slučaju trijumfa bit će na drugoj ili prvoj poziciji. Prvo mjesto garantuje osminu finala, a drugo vodi u 1/16 finala.

U istoj grupi Siniša Saničanin sa Partizanom ima osam bodova i zauzima drugo mjesto. U posljednjem kolu će Partizan će dočekati Slovacko i sa pobjedom definitivno igrati Europu i na proljeće. Bh. defanzivac je odigrao jedan meč.

Alen Mustafić i Slovan su sinoć savladali Pyunik i probili se na prvo mjesto na tabeli, te sada imaju osam bodova. U posljednjem kolu gostuju Žalgirisu i bit će im potrebno da ne izgube kako bi igrali nokaut fazu Konf. lige. Mustafić je igrao na svim utakmicama.

Luka Juričić je sa Pyunikom u pomenutoj grupi i u posljednjem kolu moraju savladati Basel kako bi se plasirali u dalju rundu. Juričić je sakupio četiri nastupa.

(Reprezentacija.ba)