Rad i trud se u razvijenim zemljama uvijek zapazi. Tako i slučaju Edwina Avdije Čauševića, koji već od 2003. godine radi na vrhunskom nivou fudbala u Austriji. Preko bundesligaškog austrijskog kluba SV Ried, kod kojeg je radio preko deset godina, došao je na funkciju sportskog direktora Gornje Austrije u oblasti Ried im Innkreis, a ove godine u augustu je postao selektor za reprezentacijski uzrast U14 pokrajine Gornje Austrije.

U toku svog rada imao je priliku da trenira sa mnogim talentima sa prostora BiH priča Čaušević na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

“Na samom startu moje trenerske karijere imao sam priliku pratiti razvoj Anela Hadžića, a poslije par godina bili su tu njegov brat Elvir Hadžić, kao i braća Denis (AS Roma) i Ervin Omić (Juventus). Na osnovu mogućnosti za razvoj talenata koje pružaju strukture fudbalskog saveza Republike Austrije bitan je samo kvalitet igrača, njihov rad i ništa drugo. Zbog takvih okolnosti mnogi momci bh. porijekla mogu da u potpunosti razviju svoje kvalitete. Mislim da su sljedeći na redu 16-godišnjaci Botić Edin, Purković Emil i  Makalić Salmin, koji su trenutno igrači Akademije SV Ried-a.”

U svom radu imate sigurno dobar uvid u mlade igrače bh. porijekla koji igraju ne samo u gornjoj Austriji, ali i u cijeloj državi. Koga bi istakli kao najzanimljivije u ovom trenutku?

“Trenutno se u U16 reprezentaciji Austrije nalaze dva dobra momka, defanzivac Armin Valjevac i napadač Adin Omeragić, u U17 su tu Tarik Brkić, Oliver Lukić i Leon Lalić, u U18 Kenan Jusić i Ermin Mahmić, u U19 Kerim Abazović i Denis Dizdarević. Posebno interesantni su igrači U21 reprezentacije Adis Jašić, Ervin Omić, Benjamin Kanurić i Muharem Husković. Posebna čast mi je u ovom pogledu naglasiti Ervina Omića, koji se četiri godine nalazio u našoj sportskoj školi u Ried-u.”

Austrijska liga dobar je poligon za jače europske lige?

“Koliko je dobar rad austrijskog Fudbalskog Saveza pokazuju brojni igrači u elitnim evropskim ligama, koji su prošli kroz obrazovanje austrijskih fudbalskih škola kao i mnogi austrijski treneri npr. Ralph Hasenhüttl, Oliver Glasner i Miron Muslić, kojeg lično poznajem i koji je i sam bh. porijekla a koji je trenutno trener belgijskog prvoligaša Cercle Brügge.”

Čaušević tvrdi da bez obzira na ove pojedinačne uspjehe postoji jedan značajan broj igrača i trenera, koji uprkos svome talentu, radu i trudu ne uspije dostignuti svoj cilj u navodi zato sljedeće razloge.

“Ponekad je problem igrača sa Balkana njihov mentalitet. Mnogi igrači su vrlo brzo zadovoljni sa svojim malim uspjesima i vjeruju da je samo talenat dovoljan da postanu profesionalci. Takvim razmišljanjem padaju u zamku da je dovoljno to što daju od sebe. Međutim to ponekad nije dovoljno, nego treba dati više, a ne tražiti razlog za eventualni neuspjeh negdje drugo. Daljni problemi su loša međusobna povezanost kao i povezanost sa zemljama svoga porijekla. To je takodjer i jedan problem bh. trenera u inostranstvu. U ovom slučaju tu postoji ogromni potencijal, koji bi posebno BiH mogla da iskoristi. Centar za edukaciju Saveza povezuje i umrežuje naše trenere i to donosi veliku korist, ali mislim da bi trebalo i zvanično stvoriti jednu mrrežu trenera BiH u inostranstvu i istu povezati sa NFSBiH. Korist bi bila ogromna.”

Dugo ste već u fudbalu u državi koja prati najviše trendove. U Bosni i Hercegovini se stvari ne mijenjaju preko noći, ali kakva je situacija u Austriji, koliko se promijenila uloga trenera?

“Da bi trener mogao biti uspješan na nekom višem nivou, nije dovoljno da ima samo stručne kompetencije, nego i mnoge druge. Efikasna komunikacija sa igračima i članovima trenerskog štaba na ravnopravnom nivou i sa iskrenim medjusobnim povjerenjem su u današnjem vremenu postale ključne  sposobnosti trenera. Zastupam mišljenje, da nije dovoljno biti samo šef stručnog štaba, nego u prvoj liniji jedan racionalan analitičar i teamplayer koji doduse predvodi tim ali čiji se rad zasniva na visokom stepenu međusobnog povjerenja i odanosti.”

Reprezentacija Gornje Austrije, koju predvodi Čausević je trenutno na vrhu tabele u svom saveznom takmičenju.

Inače, Čaušević Edwin Avdija je magistar, živi i radi kao nastavnik i trener u osnovnoj školi sporta u Riedu, u Gornjoj Austriji. On posjeduje UEFA-A-Licencu, UEFA-Elite-Junioren-Licencu, kao i obrazovanje za mentalni trening, sportsku psihologiju i školski menadžment. a takodjer je diplomirani “athletiktrener” Internationalnog Fudbalskog Instituta u Minhenu i apsolvent osnovnog trenerskog obrazovanja FC Barcelona.

(Reprezentacija.ba)