Nottingham Forest važi za jedan od najslavnijih klubova svih vremena. Posebni su po tome što su osvojili više kontinentalnih od naslova prvaka svoje zemlje, a ovog ljeta, nakon 23 godine odsustva, ponovo se takmiče u Premier ligi.

Jesse Lingard, Serge Aurier, Dean Henderson…, samo su neka od ukupno 23 imena koja su stigla u ljetnom prijelaznom roku na City Ground. Na taj način srušili su ujedno i engleski rekord po broju pojačanja, a među novajlijama je, zanimljivo, fudbaler koji je do jučer igrao u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Da, dobro ste pročitali.

Nottinghamu se iznenađujuće pridružio i Adnan Kanurić koji je posljednji angažman imao u Sarajevu. U trenucima kada je engleski klub objeladanio transfer, telefon mu je bio usijan od poziva, mnogi su bili i iznenađeni, ali ne i on. Vjerovao je u svoje kvalitete i kada nije išlo najbolje.

Detalje bajke kroz koju trenutno prolazi podijelio je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

– Nakon što sam se razišao sa Sarajevom nisam želio da žurim sa odabirom novog kluba. Poziva je bilo, kako od strane naših klubova, tako i iz inostranstva. Čekao sam da se pojavi nešto što je dobro za mene i moju karijeru i onda, zamislite, javlja mi se menadžer i govori da postoji opcija za – Nottingham. Naravno, morao sam najprije da se pokažem kroz treninge i tako se za ugovor izborim, a na kraju bili su zadovoljni i ostao sam. Presretan sam – kaže nam Adnan Kanurić na početku razgovora.

Foto: Nottingham Forest

Posao sa Nottinghamom je “završio” Nedžad Mehdić, bh. agent s adresom u Londonu, koji je izrazito cijenjen u engleskim fudbalskim krugovima. Igrači koji su do jučer igrali za Manchester United, Tottenham, Bayern…, danas su Kanurićevi saigrači.

– Ma, ovo je kao u bajci. Do jučer sam Auriera, Lingarda i druge gledao na TV-u i divio se njihovim igrama, a danas su sa mnom u svlačionici, zajedno treniramo, doručkujemo… Kakvi su? Pozitivno sam se iznenadio. Iako su to zvijezde, stvarno su svi prizemni i u svakom trenutku spremni da pomognu. Što se tiče mene, na ovom neću stati, dobio sam samo motiv više da nastavim naporno raditi. Konkurencija je jaka, tu su još Smith, zatim Henderson iz Manchester Uniteda i Hennesey koji je prvi golman reprezentacije Velsa, no moje je da se borim.

Kanurić je već jednom bio u Engleskoj. U periodu od 2018. do 2020. godine branio je u omladinskom pogonu Stokea, nakon ga je put preko slovačkog Sereda doveo u Sarajevo. Na Koševu se spletom okolnosti nije naigrao.

– Sarajevo je veliki klub i došao sam tu s velikim ambicijama, ali nažalost na kraju ta epizoda za mene nije bila nauspješnija, odnosno nije ispalo onako kako sam zamislio. Isto tako, u vrijeme kada sam došao klub je bio na vrhu tabele. Kasnije su uslijedile brojne krize, neke stvari su se mogle drugačije riješiti, nedostajalo je i sreće. I podrške.

Foto: Nottingham Forest

Uz Adnana, fudbalom se u porodici Kanurić bavi i njegov mlađi brat Benjamin koji je mladi reprezentativac Austrije i prvotimac Arminie Bielefeld.

– Ponosan sam na brata, napredovao je mnogo zadnjih godina, pogotovo nakon što je postao senior. Zaslužio je taj transfer u 2. Bundesligu. Jedan drugom smo velika podrška, riječi su Adnana Kanurića koji je, za razliku od brata, prošao omladinske selekcije reprezentacije Bosne i Hercegovine.

(Reprezentacija.ba)