U proteklih sedam i pol decenija postojanja FK Sarajevo zabilježeni su mnogi slučajevi gdje su klupski dres nosili otac i sin. Primjer Dala Varešanovića je za historiju. Na Koševu je prije njega i oca Mirze bio i djed Mirsad, također legenda, a na dobrom putu da napravi fenomenalnu karijeru je i sam Dal koji je u međuvremenu postao i ‘desetka’ tima sa Koševa.

Dres s brojem deset je uvijek bio namijenjen pravim “španerima”, igračima koji igraju s nadahnućem, baš kao umjetnici. Dal je definitivno jedan od njih. Znanjem koje je stekao u velikom Liverpoolu i ovosezonskim partijama potvrdio je da je igrač pred kojim je sjajna budućnost i na kojem će bordo tim sigurno zaraditi velik novac.

Što je najvažnije, Varešanovići čvrsto stoje na zemlji. Ne sanjare o svjetlima reflektora i svemu atraktivnom što ide uz to, jer, kako se kaže, bez rada talenat propada. A toga smo se bar u Sarajevu nagledali…

– Vjerovao sam u Dala uvijek, znam njegove kvalitete, ali trebalo mu je određeno vrijeme da se prilagodi. Došao je iz kluba kao što je Liverpool u kojem su bili vrhunski uslovi za rad, porediti to s našom zemljom je nemoguće, a uz to ni sama situacija u Sarajevu nije bila baš najpovoljnija kada je došao. Mijenjali su se treneri i svašta nešto. Drago mi je što je došao na ovaj nivo i zahvalan sam svima u klubu, od predsjednika, direktora do trenera koji mu pružaju veliku podršku. Zahvalu dugujem i Aleksandru Vasoskom,  priča Mirza Varešanović na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Da su u Sarajevu svjesni da imaju “zlatnu koku” potvrđuje i novi ugovor kojim su vezali Varešanovića do 2025. godine. 

– Produžili su saradnju na obostranu želju. I znate šta još, riječ kluba će biti ‘najteža’ prilikom sljedećih poteza u Dalovoj karijeri. Kako budu razmišljali, tako će i biti.

Nositi prezime Varešanović nije Dalu bilo nimalo lako, pogotovo u početku.

– Sjetimo se situacije kada je tek došao. Debitovao je protiv Krupe i odmah zabio gol, svi su ga hvalili, a onda kada se povrijedio i kada se vratio na teren – kritike. E, tada mu nije bilo lako nositi prezime Varešanović jer je bilo i svakakvih komentara. Drago mi je što je sve to mentalno podnio i što je pokazao da je igrač s potencijalom.

Odluka da 2020. dođe u Sarajevo, nakon što je prethodno nekoliko godina proveo u slavnom Liverpoolu, bila je sama po sebi zanimljiva.

– On je prvi ugovor s Liverpoolom potpisao još kada je imao 13 godina. Prema UEFA-inim propisima, tamo nije mogao ići prije nego što napuni 16 godina, tako da je u te tri godine mjesečno provodio po 10 dana u Liverpoolu i 20 u Sarajevu. Dal je imao opciju da ostane tamo još, nudili su mu treći ugovor, ali smo svjesno ušli u rizik jer, realno gledajući, teško je tamo progurati se u prvi tim pored toliko zvijezda. Uz to, igrao bi najprije U23 ligu koja je veoma teška i zahtjevna, međutim vodi se kao omladinska i maltene da je ostao tamo ugovor bi završio s napunjene 24 godine bez ijedne seniorske utakmice.

Zašto baš Sarajevo?

– Bilo je i drugih ponuda, ali kako je korona bila zastupljena u cijeloj Evropi, odlučili smo da je Sarajevo najbolja opcija. A i sam Dal je želio da se vrati nakon velikog insistiranja Emira Hadžića koji je i u to vrijeme bio zadužen za sportski segment. I što je zanimljivo, jedino je u matični klub mogao doći bez obeštećenja, to je jedan od detalja iz ugovora koji je imao s Liverpoolom.

Je li trenerska karijera danas u fokusu Mirze Varešanovića?

– Jeste, naravno, ali prioritet su mi djeca. Opredjelio sam se da ispratim karijere Dala i Maka, da ih usmjerim na pravi put, ja ću lako za sebe…

Na kraju razgovora dotakao se i fudbalske reprezentacije BiH za koju je igrao u njenim počecima.

– Sa svojom generacijom sam učestvovao u stvaranju reprezentacije, Saveza is vega ostalom, danas je to dio mene kao i FK Sarajevo. Drago mi je što su danas iza nas turbulencije. Zadnji rezultati pokazali su da imamo kvalitet, bolja je i atmosfera, tako da nadam se da će selektor Petev napraviti dobre stvari u budućnosti, podvukao je Mirza Varešanović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)