Desetak godina je uspješno branio boje reprezentacije Bosne i Hercegovine. Prošao je sve državne selekcije, igrao je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a publika i svi selektori znali su cijeniti što je u svakoj utakmici dres natapao znojem.

Sa svojim kvalitetama i iskustvom Toni Šunjić bi i danas itekako valjao Ivaylu Petevu. Ipak, utakmica koju je u septembru 2020. godine odigrao protiv Italije za njega je bila posljednja u dresu s državnim grbom, odlučio je to iz više razloga, a danas je najviše fokusiran na obaveze u Kini gdje igra vrlo dobro za Henan Songshan Longmen.

Na samom početku razgovora priznaje nam da mu odgovara i to što se njegovo ime ne pojavljuje često u medijima.

– Nestao sam sa radara naših medija nakon što sam otišao u Kinu, što je, u neku ruku, normalno. Nisam više ni u reprezentaciji. Mada, nisam nikada bio neko ko je “trčao” za novinarima, ne volim se pretjerano pojavljivati, tako da mi odgovara ovako, kaže Toni Šunjić za Reprezentacija.ba portal.

U Kinu je ovaj bosanskohercegovački fudbaler došao 2020. godine. Dinamo iz Moskve je najprije zamijenio sa Beijing Guoanom, ali za ovaj klub spletom okolnosti nije nikada ni zaigrao.

– U Beijingu je danas Samir Memišević. Iz nekih tehničkih razloga me nisu uspjeli registrovati, pa su me posudili Henan Songshan Longmenu gdje su, očito, bili zadovoljni sa mnom i na kraju su me zadržali. To se za mene ispostavilo kao više nego dobro jer se brojni klubovi u Kini u posljednje dvije godine suočavaju s finansijskim problemima, jedan od njih je upravo i Beijing, dok je u mom sadašnjem klubu puno bolja situacija.

I s fudbalske strane Šunjić uživa, iako, priznaje, kvalitet lige nije baš na najvišem nivou.

– Sezonu smo otvorili odlično, u deset kola smo osvojili 23 boda, trenutno smo treći na tabeli. Samo da nastavimo ovako. Što se tiče lige, da se ne lažemo, kvalitet je niži nego u Evropi. Zadnjih godina se spustio zbog finansijskih problema. Vrijeme zvijezda je ovdje prošlo, trošili su nestvarne cifre za razvoj fudbala i same lige, a u međuvremenu donijeli su novi zakon prema kojem stranac maksimalno može imati ugovor na tri miliona eura, i to bruto. Zato danas zvijezde ovdje ni ne dolaze. Nije im ovo tržište zanimljivo kao nekada.

Krajem prošle godine postao je i otac, a supruga mu je Ruskinja. Upoznali su se za vrijeme njegovog igranja u Moskvi.

– Porodica mi najviše nedostaje. Najveći problem mi je što supruga i kćerka nemaju vizu, trenutno sam ovdje sam, ali nadam se da će se i to riješiti kroz nekoliko mjeseci. Koliko dugo ću se zadržati u Kini, teško mi je reći, želim odraditi ovu sezonu najbolje što mogu i onda ću vidjeti. Ako me pitate šta mi najviše nedostaje, onda su to navijači kojih ovdje i dalje nema na tribinama zbog situacije sa koronavirusom. Drugačije je igrati kad osjetiš onaj naboj na tribinama.

Odlaskom u Kinu je ujedno završio svoju priču u reprezentaciji. Šunjić je bio i dio zlatne generacije koja je 2014. nastupila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

– Čujem se često sa Ibrahimom Šehićem i sa još nekolicinom igrača s kojima sam u to vrijeme igrao. Pratim, naravno, sve što se dešava i drago mi je vidjeti da konačno nabolje idu rezultati. Vjerujem da ćemo dobro odraditi ovu Ligu nacija i ući dobro u kvalifikacije. Selektor Petev me je kontaktirao kada je tek došao, imali smo ugodan razgovor, ali je bilo previše komplicirano da dolazim iz Kine.

Priznaje da je o povlačenju razmišljao i ranije.

– Odluku sam donio i prije nego što sam otišao u Kinu. Jedan od razloga je taj što na mojoj poziciji danas imamo nove, mlađe, igrače poput Saničanina, Ahmedhodžića, Hadžikadunića…, treba stvarati novu generaciju, a malo sam bio i razočaran nakon zadnjih kvalifikacija. Bila mi je velika želja otići na Evropsko prvenstvo. Nadam se da će ovi momci uspjeti to.

Publika i navijači naročito su cijenili njegovu požrtvovanost kada bi igrao za Zmajeve.

– Drago mi je što sam ostvario dobar dojam. Svjestan sam da je bilo dobrih utakmica, isto tako i loših, ali mogu sebe pogledati jer znam da sam svaki put dao maksimum, poručio je Toni Šunjić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)