Predrag Mijatović jedan je od najboljih fudbalera svih vremena s područja bivše Jugoslavije. O njegovim danima slave suvišno je i govoriti. Naročito se pamti vrijeme u Real Madridu u kojem je po završetku karijere imao priliku biti i sportski direktor, a na toj funkciji napravio je brojne dobre poteze koji su se kasnije isplatili ‘kraljevskom’ klubu. Najbolji primjer je Luka Modrić.

Iako njegovi medijski istupi nisu danas toliko česta pojava, po prvi put, ekskluzivno, pristao je da govori za Reprezentacija.ba portal. Najprije nam je rekao da zbog poslovnih obaveza nije bio u prilici gledati utakmicu između Crne Gore i BiH koja je odigrana u subotu u Podgorici.

– Da vam odmah kažem, bio sam na nekom putu i nisam gledao utakmicu, samo sam vidio rezultat, kaže Mijatović s kojim smo priču potom usmjerili na naš nacionalni tim koji poznaje veoma dobro.

– Svi smo mi Balkanci… Pratim ne samo BiH već i druge reprezentacije s ovih prostora. Koliko sam mogao vidjeti, dobro ste otvorili Ligu nacija, pokazuje to i tabela na kojoj ste lideri, a kvaliteta uvijek ima. Evo, dovoljno je vidjeti da su tu imena poput Edina Džeke ili Miralema Pjanića koji su, iako već u zrelim fudbalskim godinama, aktivni i dalje i sigurno mogu još puno doprinijeti u reprezentativnom dresu. Normalno je da ponekad neko od njih ima i pad kada je učinak u pitanju, ali njihova je važnost velika i treba je iskoristiti što je više moguće. Važno je napraviti dobar miks, oni mlađi će uz takve biti sve bolji i bolji.

I nakon posljednje utakmice mogli su se čuti povici s tribina “Ivaylo, odlazi”. Interesovalo nas je na koji način proslavljeni Peđa Mijatović vidi situaciju kada je u pitanju selektor BiH.

– Da, znam da je bilo mnogo kritika na račun selektora, više je puta čak jednom nogom bio i van reprezentacije, međutim najlakše je sa strane govoriti šta i kako treba raditi. Ljudima u Savezu sigurno nije lako donositi odluke takve vrste. Uostalom, ne trebaju ni pasti pod utjecaj javnog mnijenja i da se osnovu toga odlučuje šta će i kako biti. Ako su ga zadržali i dali mu još jednu šansu, onda znači da još uvijek postoji nada da se posao može odraditi na najbolji način, dodaje ikona Real Madrida.

Kada je državni tim u pitanju, mišljenja je da prednost uvijek treba dati domaćim stručnjacima.

– I druge selekcije su dovodile strane stručnjake misleći da bi to moglo donijeti pozitivne promjene, ali u većini slučajeva nije, ponajviše zbog nepoznavanja mentaliteta, sredine… Evo, ne treba dalje ići od Srbije. U nekoliko navrata su se odlučili za stranca, a sada su doveli čovjeka koji poznaje i mentalitet i karakter, pa je konačno krenulo. Da se ja pitam, uvijek bih gledao da istrošim sve mogućnosti domaćeg trenera.

Raduje ga i što bh. navijači gostovanje u Podgorici neće pamtiti po lošem. Manjoj grupi navijača BiH je zapaljen kombi, a za dan Crnogorci su skupili novac za kupovinu novog te tako oduševili ovdašnju javnost.

– Čitao sam baš to u medijima. Fudbal je sport koji isprovocira razne vrste emocije. Uvijek kada se desi problem, obično iza njega stoji manja grupa koja ni ne zaslužuje da bude na takvim manifestacija, a navijače ne treba gledati kroz nekoliko njih. Znam da su crnogorski navijači korektni jako i da vole fudbal. Ovakve stvari se, nažalost, dešavaju i u mnogo organizovanijim zemljama. Svi se nekako pogubimo od strasti i želje da pobijedi naš tim. Generalno, raduje me što je taj problem riješen na takav način, podvukao je Predrag Mijatović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)