Remake derbija između Željezničara i Sarajeva iz 1996. godine odigran je sinoć na stadionu Grbavica. Hiljade navijača je s tribina podržalo asove čuvene utakmice poput Muharemovića, Ferhatovića, Zubanovića, Uščuplića…, no jedan je, iako danas u ozbiljnim godinama, pokazao da u nogama i dalje ima vic i majstorluk.

“Dajte mu ugovor na godinu dana, bolji je od svakoga iz prvog tima”, “Sinoć je igrao isto kao prije 20 godina”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama upućenim – Bulendu Bišćeviću. Legendarni Buki je u 48. godini na leđima neumorno “špartao” po desnoj strani i vratio nostalgične navijače u one dane kada je Željezničar harao bosanskohercegovačkim fudbalom.

Na semaforu je na kraju bilo 1:1, no bila je ovo pobjeda fudbala s obzirom da će sav novac od prodanih ulaznica biti usmjeren za liječenje oboljelih bh. građana.

– Utakmica me vratila u stara vremena. Puno toga bih imao da kažem, ali teško mi je naći pravu riječ, da kažem kako se zapravo osjećam. Najviše mi je drago što su svi akteri tog derbija iz 1996. danas živi i zdravi i što nekada ljuti rivali danas zapravo veliki prijatelji. Igrači koji su bili na terenu znaju šta znači taj sarajevski derbi, jer ga nisu samo igrali kao prvotimci već i u omladinskim kategorijama, priča Bulend Bišćević na početku razgovora za portal Reprezentacija.ba.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkz.ba

Utakmicu je obilježilo nekoliko dobrih prilika, lijepih akcija, a igrala su se dva poluvremena po 30 minuta.

– Evidentno je da su se neke kolege udebljale, nije bilo baš lako poslije toliko godina zaigrati, ali bilo je interesantno. Vidjeli smo lijepe poteze, dobre akcije i 1:1 je možda najrealniji ishod. Najvažnije na kraju je da će novac biti namijenjen onima kojima je najpotrebnije i što su navijači koji su došli na utakmicu imali šta vidjeti. Raduju me komentari na društvenim mrežama.

A kada su u pitanju komentari, najviše njih je upućeno upravo na Bišćevićev račun. Neki su ga i nasmijali.

– Lijepo je da se navijači i danas sjećaju vremena kada sam nosio plavi dres. Ja sam takav, bila u pitanju profesionalna ili rekreativna utakmica, ne znam drugačije nego maksimalno ozbiljno. To su navijači i cijenili kod mene. Bilo je baš svakakvih komentara, neki su bili i šaljivi, a nasmijao me je najviše da me Zrinjski traži za Evropu. Neki su čak i rekli i da ću se nametnuti Petevu (smijeh). Ljudi žale za vremenima u kojima su igrači davali sve od sebe za dres voljenog kluba i reprezentacije. Danas to nije baš tako, nažalost.

Otkrio je i tajnu svoje maestralne partije.

– I dan danas sam aktivan, ne u tolikoj mjeri, ali igram mali fudbal sa svojom rajom. Održavam kondiciju, pazim šta jedem i pokušavam u ovim teškim vremenima koliko-toliko sačuvati svoje zdravlje. Eto, to je možda recept.

Dotakao se i Premijer lige BiH u kojoj će naredne sezone zvijezde biti i treneri. Feđa Dudić je došao na kormilo Sarajeva, Nenad Lalatović u Borac, a daleko najveća “bomba” je Amar Osim koji će voditi Velež.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkz.ba

– Sve je to samo jedan plus za našu ligu. Naravno, najveća je ‘bomba’ Amar Osim jer znam kakav je profesionalac u pitanju i nema sumnje da je Velež napravio odličan izbor. Ima veliko iskustvo, zna dobro kako pripremiti jedan tim za Evropu, a u proteklom periodu pratio sam i Lalatovića koji ima jedan specifičan način vođenja sa dosta adrenalina. To može dobro donijeti, ne samo Borcu, nego i cijeloj našoj ligi. Ne smijem zaboraviti ni Edisa Mulalića koji, kao i ja, previše voli taj Željezničar. Donio je jednu drugačiju nijansu trenerskog posla. Volio bih još samo da se Željezničar vrati u borbu za Evropu i prvo mjesto, mada treba biti i realan, potrebno je tu riješiti najprije nege druge stvari koje su neophodne za dalji napredak.

Za kraj, dotakao se i fudbalske reprezentacije BiH koja je prilično dobro otvorila novo izdanje Lige nacija osvojivši četiri boda u dvije utakmice.

– Gledajući bodove, dobro smo startali jer četiri boda u dvije utakmice nisu mala stvar. Nismo baš blistali u tim utakmicama, krenemo dobro i odjednom se desi nerazumljiv pad u igri, ali na kraju se srećom dobro završilo. Bez obzira na kritike koje su prisutne, lično vjerujem kapitenu Džeki koji vjeruje u rad selektora Peteva, istakao je Bulend Bišćević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)