Na današnji dan, 7. juna 2016. godine, reprezentacija BiH predvođena selektorom Mehmedom Baždarevićem je u Japanu u finalu Kirin Kupa savladala Japan sa 2:1 i osvojila svoj jedini trofej u historiji.

To je jedan od četiri možda i najljepša trenutka u historiji reprezentacije BiH, zajedno uz plasman na SP 2014, osvajanje grupe Lige Nacija 2018. godine, te plasman u baraž 2009. godine u mandatu Ćire Blaževića.

BiH je 3. juna 2016. godine u polufinalu Kirin Kupa nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisala Dansku.

Nakon regularnih 90 minuta igre rezultat je glasio 2:2, a oba gola je dao Milan Đurić.

Izabranici Mehmeda Baždarevića su u penalima bili uspješniji i plasirali se u finale.

Za BiH su protiv Danske igrali: Šehić, Vranješ, Kolašinac, Šunjić, Cocalić, Hadžić (od 46. minute Hodžić), Grahovac (od 46. minute Vrančić), Medunjanin, Duljević (od 82. minute Stevanović), Hajrović (od 73. minute Sušić, Đurić (od 89. minute Krunić).

Finalna utakmica između Japana, čiji je tada selektor bio Vahid Halilhodžić, i BiH odigrana je 7. juna u Osaki pred oko 36.000 navijača.

Japan je poveo golom Kiyotakea, ali je Milan Đurić sa dva gola prekorenuo rezultat u našu korist i ispostaviće se donio trofej Zmajevima.

Za BiH su protiv Japana igrali: Šehić, Šunjić, Cocalić, Sušić, Bekić, Medunjanin, Vrančić (od 88. minute Arežina), Hajrović (od 91. minute Kosorić), Duljević (od 65. minute Stevanović), Hodžić i Đurić (od 77. minute Kožulj).

Milan Đurić je bio najbolji strijelac Kirina Kupa i izabran je za najboljeg igrača, a BiH je osvajanjem turnira nagrađena i sa 430.000 KM.

Trofej pobjednika Kirin Kupa podigao je kapiten Haris Medunjanin.

“Kada gledamo iz ovog ugla, napravili smo velike stvari. Pobijedili smo Japan u finalu u Osaki pred punim stadionom i predstavili našu zemlju na jedan pozitivan način. Prije toga smo bili bolji od Danske, koja je igrala u jakom sastavu, samo jedan standardni fudbaler im je nedostajao. Mi smo imali u sastavu sedam, osam igrača iz Premijer lige BiH, nekoliko mladih igrača, ali i iskusnih. Moja ideja od prvog dana u reprezentaciji je bila da pokušamo nešto stvarati za jedan duži period. Upravo je u tom stvaranju bila ideja da promovišemo mlade fudbalere, igrače iz Premijer lige BiH, ali da koristimo i one iskusne. Ponosam sam što se i danas govori o tom rezultatu. Mislim da je to lijepa stranica koja je ispisana u našem fudbalu. Velika je to zasluga stručnog štaba, ali velike zasluge imaju igrači koji su odigrali onako kako je traženo od njih.Tada smo i zaradili mnogo novca za Fudbalski savez BiH. Promovisali smo igrače koji su danas u A selekciji BiH, a neki su i nosioci u prvom timu. Mislim da u budućnosti moramo nastaviti tim putem, odnosno zdrava logika nalaže da dajemo šansu mladim i domaćim igračima”, rekao je prije dvije godine Baždarević za Reprezentacija.ba portal.

“Kada smo odlazili za Japan bilo je primjedbi i kritika na moj račun, ali mislim da su pojedini godinu dana kasnije shvatili da je moja ideja bila da imamo rezultat i da mislimo na budućnost našeg fudbala. Zato sam i pozivao najbolje igrače iz BiH, trudio se sa stručnim štabom da dovedemo sve igrače iz inostranstva koji mogu nastupati za BiH. Prema mom mišljenju Kirin Kup je bio jedna dobra predstava da mi možemo igrati sa mlađim i iskusnijim igračima te da primarno moramo razmišljati za budućnost. Taj period je bio možda jedan od najljepših u mojoj sportskoj karijeri.”

(Reprezentacija.ba)